Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı‘na ev sahipliği yapan Fas, Kazablanka kentindeki 16. Uluslararası Yapı İnşaat Fuarı‘nda 45 ülkeden 700’e yakın firmayı ağırlıyor.
İki yılda bir düzenlenen ve Türkiye’den de 65 şirketin katıldığı fuarın bu yıl ağırlıklı teması iklim değişikliği ve dolayısıyla enerji etkinliği alanındaki yenilikler oldu.
Fas Bayındırlık ve İskan Bakanı Muhammed Nabil Bin Abdullah, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı‘nın ardından enerji etkinliği konusunda daha çok çaba harcamaları gerektiğini, Fas‘ın kalkınması için yeni bir fırsat olan bu alandaki yatırımları ülkedeki inşaat sektöründe ana eksen olarak tanımlamak istediklerini söyledi. Bin Abdullah, inşaat sektörünün 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ettiğini ve Fas ekonomisinin yüzde 6’sını oluşturduğunu belirtti.
Nüfusunun yüzde 40‘ının tarım sektöründe çalıştığı Fas, ülkeyi etkisine alan kuraklık yüzünden bu sektörde büyük problemlerle boğuşuyor.
Fas Bayındırlık Bakanı, ülkenin nüfusunun yüzde 65’inin şehirlerde yoğunlaştığını ve Fas’ta köylerden şehirlere büyük bir göç akını olduğunu ifade ediyor. Ancak bu durum bir yandan da konut sektörünün canlanmasına ve tarım sektöründe kuraklık yüzünden gerileyen istihdamın dengelenmesine neden oldu.
Öte yandan fuarda Anadolu Ajansı‘na değerlendirmelerde bulunan Kazablanka Ticaret Müşaviri Gökhan Üsküdar, Fasta inşaat sektörünün büyüme hızının ülkenin ekonomik büyüme hızının yaklaşık iki katı olduğunu ve bu pazarda gittikçe daha geniş kapsamlı yer alan Türkiye’nin ürünlerine fuarda büyük ilgi gösterildiğini söyledi.
Uluslararası Yapı İnşaat Fuarı 27 Kasım’a kadar açık kalacak.