Κροατία: 25 χρόνια από την κατάληψη του Βούκοβαρ

Views 22

Χιλιάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της πολιορκίας του Βούκοβαρ, στο Ζάγκρεμπ και άλλες πόλεις της Κροατίας.

Ήταν 18 Νοεμβρίου 1991 όταν ο γιουγκοσλαβικός στρατός και Σέρβοι παραστρατιωτικοί κατέλαβαν την πόλη. Ακολούθησαν βιαιότητες σε βάρος του κροατικού πληθυσμού.

Τιμώντας την μαύρη επέτειο, το υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε στην πόλη – σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Κροατίας.

Παρότι τα χρόνια έχουν περάσει, οι πληγές στο Βούκοβαρ παραμένουν ανοιχτές.

Πολλοί από τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου παραμένουν ατιμώρητοι.

«Τον Ιούλιο είχα συνομιλία με την αναπληρώτρια εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι και μου είπε ανοιχτά ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, καμία έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι πολιτικοί δεν έχουν επιτρέψει να γίνει τίποτα αναφορικά με τις εγκληματικές κατηγορίες», αναφέρει μέλος της οργάνωσης «Βούκοβαρ 1991».

Συνολικά πάνω από 1.200 άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες στο Βούκοβαρ ωστόσο μόλις 181 έχουν καταδικαστεί.

«Δεν είναι δυνατόν οι εγκληματίες να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι στους δρόμους του Βούκοβαρ, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Κροατών μαχητών, που έχουν συλληφθεί στα σύνορα και δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στην χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βούκοβαρ έως το 1991 ζούσαν 84.189 άνθρωποι, από τους οποίους το 43,8% Κροάτες, το 37,4% Σέρβοι και οι υπόλοιποι μέλη άλλων μειονοτήτων.

Τον Αύγουστο του 1991, λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας, ο γιουγκοσλαβικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην ανατολική Σλαβονία.

Στην περιοχή, που βρισκόταν εντός της κροατικής επικράτειας, είχαν ήδη ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ μελών της σερβικής μειονότητας και Κροατών πολιτοφυλάκων.

Μετά από 87 ημέρες πολιορκίας, το Βούκοβαρ ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς και οι τελευταίοι υπερασπιστές του παραδόθηκαν.

Περισσότεροι από 2.000 Κροάτες πολιτοφύλακες και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία ή μετά την κατάληψη της πόλης, ενώ πάνω από 20.000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η σφαγή του Βούκοβαρ ήταν από τις πρώτες υποθέσεις που απασχόλησαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από τις καταθέσεις αποκαλύφθηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις θηριωδίες των Σέρβων παραστρατιωτικών.

Τρεις αξιωματικοί, το περιβόητο «τρίο του Βούκοβαρ», δικάστηκαν ως υπεύθυνοι για τη σφαγή το 2003 και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.

Θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την σφαγή 268 αμάχων στο αγρόκτημα Οβτσάρα έξω από την πόλη.

Η πόλη παρέμεινε στα χέρια των Σέρβων μέχρι το 1998 οπότε και ενσωματώθηκε ειρηνικά στην Κροατία.

Σήμερα το ένα τρίτο του πληθυσμού του Βούκοβαρ είναι σερβικής καταγωγής.

Το 2010, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επισκέφτηκε την πόλη και απέτισε φόρο τιμής στους Κροάτες αμάχους που δολοφονήθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις, ζητώντας «συγγνώμη» για τη σφαγή.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS