یکشنبه ششم نوامبر، زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی نیکاراگوئه از راه می رسد.طبق قانون اساسی، دوره ریاست جمهوری این کشور پنج ساله است.
نظرسنجی های مختلف نشان داده اند که در این دوره از انتخابات نیز بخت با «دانیل اورتگا» همراه است و به احتمال زیاد او برای سومین دوره متوالی، رئیس جمهور نیکاراگوئه خواهد بود.
دانیل اورتگا رهبر سابق ساندينست ها (چریکهای مارکسیست) است که رژیم دیکتاتوری نیکاراگوئه را در سال ۱۹۷۹ سرنگون کرد. او سال بعد برای اولین بار زمام دولت را در دست گرفت. آقای اورتگا، در سال ۲۰۰۶ مجددا به حکومت بازگشت و تا کنون برای دو دوره متوالی رئیس جمهور نیکاراگوئه بوده است.
طبق اعلام بانک جهانی، نیکاراگوئه یکی از فقیرترین کشورهای آمریکای لاتین محسوب می شد. در مدت ریاست جمهوری آقای اورتگا، این کشور در زمینه بهداشت، اقتصاد و آموزش، قدم های موثری برداشت. ناگفته نماند که کمک های کشورهای همسایه و همفکری چون کوبا و ونزوئلا و دوستی نزدیک با رئیس جمهور وقت ایران، محمود احمدی نژاد نیز در موفقیتهایی دولت او بی تاثیر نبوده است.
در مجموع، سیاست های اقتصادی او محبوبیت فراوانی برایش به همراه داشت. اما از نظر منتقدان، ماندن آقای اورتگا در قدرت خطرات بسیاری در پی خواهد داشت. این چریک سابق که تمایل به تک حزبی کردن کشور دارد، در سال ۲۰۱۴ قانون اساسی کشور را تغییر داد تا بتواند برای سومین بار در انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه شرکت کند. این موضوع زنگ خطر پیشروی به سمت دیکتاتوری فردی را برای مخالفان و منتقدان او به صدا در آورد.
رهبر سابق جنبش آزادیبخش ملی ساندینیست ها می گوید: «اورتگا کنترل کامل همه نهادهای قانون را در دست دارد. حتی پلیس و ارتش مانند گارد شخصی او هستند.»
سرجیو رامیرز، نخست وزیر سابق دولت آقای اورتگا نیز می گوید: «رئیس جمهور اورتگا به انتخابات عقیده ای ندارد. خودش این را گفت. او فکر می کند که انتخابات در کشور تلفات به بار می آورد و انسانها را در برابر یکدیگر قرار می دهد؛ او می گوید فقط یک حزب باید وجود داشته باشد تا آرامش در کشور برقرار باشد.»
علاوه بر اعتراضات داخلی، جوامع بین المللی نیز بارها از این موضوع اظهار نگرانی کرده اند. آقای اورتگا بر خلاف انتخابات سال ۲۰۱۱، از قبول نظارت نهادهای بین المللی بر این دوره از انتخابات سر باز زد. تا آنجا که ایالات متحده بدلیل امکان انحراف در سیستم اداره کشور، دولت نیکاراگوئه را به قطع کمک های مالی تهدید کرد.
سوال اینجاست که آیا اعتراضات مخالفان برای تغییر اوضاع و اجتباب از پیشروی به سمت حکومت دیکتاتوری فردی بدون داشتن تشکیلات حزبی موثر در نیکاراگوئه، کافی بوده است؟ … پاسخ این سوال را باید بعد از انتخابات روز یکشنبه پیگیری کرد.