Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından yayınlanan bir rapora göre her yıl 2 milyar çocuk kirli havaya maruz kalıyor. Bu nedenle 5 yaşından küçük yaklaşık 600 bin çocuk her yıl yaşamını kaybediyor.
Uzmanlara göre çocuklar biyolojik olarak hassas olduklarından dolayı toksinleri zararsız hale çevirme sistemleri yetersiz kalıyor. Hızla büyüyüp çoğalan minik hücrelerde hava kirliliği daha kolay ve büyük hasarlar oluşturabiliyor.
2 billion kids worldwide are breathing toxic air, UNICEF report finds. https://t.co/Qjeh2cniGu pic.twitter.com/AdpThWV83g— Chicago Tribune (@chicagotribune) 31 octobre 2016
Dünya geneline bakıldığında çevre kirliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında Hindistan geliyor. Güney Afrika’da zehirli hava soluyan çocuk sayısı 620 milyon iken Afrika’da bu rakam 520 milyonu buluyor. Doğu Asya’da ise 450 milyon çocuk zehirli hava soluyor.
Moğolistan’da hava kirliliğinden kaynaklanan çevre sorunlarından dolayı çocuklar trafik ışıklarının renklerini fark edemez hale gelmiş: “Sabah okula gittiğim zaman hava genelde çok sisli oluyor. Bazen karşıdan karşıya geçerken trafik ışıklarının yeşil veya kırmızı olduğunu ayırt edemiyorum. Duman boğazımı yakıyor.”
UNİCEF’in “Çocuklara Temiz Hava” başlıklı raporunda hava kirliliğine neden olan faktörlerin başında sanayi emisyonları, çöp yakma, toz ve motorlu araçlar geliyor.
Uydu verileri baz alınarak hazırlan raporda aynı zamanda açık ateşte yemek pişirme ve ateş yakarak ısınmanın da zatürre ve solunum yolu hastalıklarına yol açtığı belirtiliyor.
Çocuklar yetişkinlere oranla iki kat daha hızlı soluduklarından dolayı normal insanlara göre daha fazla kirli hava soluyor.