Bugünkü görüntüsü savaştan çok barışı çağrıştırsa da Doğu ve Batı Almanya’nın orta yerindeki Fulda çukurluğu çok değil 40 yıl kadar önce 3. Dünya Savaşı‘nın başlayabileceği muhtemel noktalardan biri olarak görülüyordu.
Buradaki askeri gözleme bölgesi “Alfa Noktası” o günlerin hatırasını yaşatması için bugün de korunuyor. Müze alanının sorumlusu Richarda Steinbach:
“Burada Alman tarihinin en sıcak noktalarından birindeyiz. Şu kulede Doğu Alman sınır koruma birlikleri pozisyon alırdı.
Sınır şuradaki beyaz yere kadar giderdi. Karşı karşıya durur gözlerinizi birbirinize dikerdiniz. NATO ve Varşova Paktı askerleri burada birbirine iki metre mesafeyle dururdu.”
Soğuk savaş dönemi boyunca Sovyet birliklerinin Batı Almanya’yı işgale kalkması ve asker sayısı 400 bine yakın olan NATO birliklerinin de buna misilleme yapmasından korkulurdu.
En büyük çekinceyse böylesi bir senaryonun nükleeer savaşa varacağı endişesiydi. Bu durum ülkeler arası bir savaşın çok daha ötesinde bir yıkıma yol açabilecek bir seçenekti.
Tabii bu hiçbir zaman olmadı. Halen eski haliyle korunan Alfa Noktası 27 yıl önce yıkılan Demir Perde’yi ve karşısındaki Avro-Amerikan işbirliğini hafızalarda taze tutuyor.
Renate Stieber Amerikan birlikleriyle birlikte memur olarak çalıştı ve o dönemde bu noktaya neredeyse her gün gelmesi gerekiyordu.
euronews:
“Buraya gelmek size neler hatırlatıyor?”
Stieber:
“Bana Amerikan askerlerinin yaptığı görevi hatırlatıyor. Kuledekileri mesela. Şu an görebildiğiniz alanları 24 saat boyunca izliyorlardı. Bu şekilde özgürlüğümüzü ve barışı korudular. Burada oldukları için bizler gece batıda rahat uyuyabildik.”
euronews:
“Kendinizi Amerikan yanlısı olarak görüyor musunuz?”
Stieber:
“Ben hep Amerikalıların yanında olacağım. Her zaman. Ne zaman onlardan bahsedilse hemen biraz agresifleşiyor, korumaya geçiyorum.”
Avrupa ile ABD arasındaki işbirliğine dönük bakışı herkes aynı ölçüde paylaşmıyor. Yakında yapılacak başkanlık seçimlerinin en güçlü iki adayından Donald Trump’a göre Avrupa’ya daha çok iş düşüyor:
“NATO ile ilgili söyleyecek çok sözüm var. Herkesin payına düşen yükümlülükleri yerine getirmediğini söylemeliyim.
Onları koruyoruz, her türlü askeri korumadan yararlanıyorlar, fakat yine de Birleşik Devletler’i sömürüyorlar. Yani sizi de sömürüyorlar. Ben bunun sürmesini istemiyorum. Ödemeleri gerektiği kadarını geçmiştekiler de dahil olmak üzere ödeyecekler. Bu NATO’yü parçalar diyorlar. Bölerse de bölsün.”
Trump’a göre artık ABD’nin soğuk savaş boyunca Avrupa’nın korunmasına sağladığı katkının bedelini ödeme zamanı.
Ona göre 28 NATO ülkesinden yalnızca 4‘ü, gerektiği gibi milli hasılasının yüzde 2’sini savunmaya ayırıyor.
Peki Avrupalı müttefikler bu hesap ve Trump hakkında ne düşünüyor?
Trump‘ın özellikle 1949’da kurulan ve halen faaliyetlerini sürdüren NATO’nun bölünebileceği yönündeki söylemi Avrupa’da pek iyi karşılanmıyor.
İrlandalı gazeteci Judy Dempsey soğuk savaş yıllarından bugüne Avrupa güvenliği v