Το κύριο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η ενιαία αγορά αυτή καθεαυτή. Αυτό υποστηρίζει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο νομπελίστας οικονομολόγος λέει ότι η νομισματική ένωση δεν θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί με τον τον τρόπο που ξέρουμε και ότι αυτό το πείραμα ήταν λανθασμένο από την αρχή. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Σάσα Βακούλινα και την εκπομπή του euronews Global Convertation.
euronews: Κύριε Στίγκλιτς, το τελευταίο σας βιβλίο ονομάζεται: «Ευρώ: πώς το κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης». Υπάρχει τρόπος να σωθεί η νομισματική ένωση και να ευημερήσει;
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει. Αλλά απαιτεί την δημιουργία συγκεκριμένων θεσμών, όπως η κοινή ασφάλιση των καταθέσεων, ο κοινός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Απαιτεί ακόμα κάποιο είδος αμοιβαιότητας του χρέους, αυτό το ονομάζουμε κάτι σαν ευρωομόλογο. Απαιτεί αλλαγές στους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε να μην επικεντρώνεται μόνο στον πληθωρισμό αλλά να εστιάζει και στην ανάπτυξη και την απασχόληση και την οικονομική σταθερότητα. Απαιτεί την δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση της ανεργίας, για άλλες κυκλικές ανάγκες εντός της ευρωζώνης. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι κατά κάποιον τρόπο τεράστιες, αλλά το ερώτημα είναι πόσο μεγάλες τις θεωρούν οι πολιτικοί και το πιο σημαντικό, πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν σε αυτές γιατί αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα.
euronews: Πόσο χρόνο έχουμε για αυτό;
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Όμως αυτό που ήταν ξεκάθαρο είναι ότι η Ευρώπη παίζει ένα παιχνίδι μικροπολιτικής. Και το πρόβλημα με την μικροπολιτική είναι ότι κάθε φορά υπάρχει και η πιθανότητα να πας και πέρα από το χείλος του γκρεμού. Είχατε την ελληνική κρίση πριν από ένα χρόνο, αλλά ο τρόπος ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε στην πραγματικότητα οδήγησε στην συνέχιση της ύφεσης στην Ελλάδα.
Τζόζεφ Στίγκλιτς
Κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας το 2001
Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα
Ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων από το 1993 ως το 1995 κατά την περίοδο της προεδρίας Κλίντον
Είναι πρόεδρος στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Οικονομική και Κοινωνική Πρόοδο στον ΟΟΣΑ
Είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ρούσβελτ
Είναι 73 ετών και πιστεύει ότι η λιτότητα είναι επικίνδυνη και σχεδόν ποτέ δεν έφερε αποτέλεσμα
euronews: Υπήρχε ένα δημοψήφισμα πέρυσι και είδαμε ότι η πλειοψηφία απέρριψε τα εν λόγω μέτρα λιτότητας...
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Με 62%!
euronews: Ναι, με 62%. Πέρασε ένας χρόνος από το δημοψήφισμα αλλά απέχουμε αρκετά από το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα.
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Είναι χειρότερα. Είναι χειρότερα σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Και αυτό συμβαίνει γιατί επέμειναν σε ακόμα μια δόση λιτότητας και όπως ήταν αναμενόμενο, η επόμενη δόση λ