Yemen’in güneyindeki Taiz kentinde düzenlenen saldırıda 6’sı çocuk 10 kişi hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre, havan topu mermisi ile pazar yerinin hedef alındığı bu saldırı Şii Husi militanlarca gerçekleştirildi.
Uluslararası kamuoyunun farklı bakış sergilediği ve de kayıtsız kaldığı ülkede 2015’ten bu yana devam eden iç savaşta, çoğu sivil olmak üzere 6 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.
Çatışmalar Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı birlikler ile Husi milisler arasında devam ediyor.
Buradaki çatışma da Arap Baharı olarak adlandırılan halk ayaklanmasının ardından patlak vermişti.
Uzun yıllar boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten eski lider Ali Abdullah Salih, 1978’de Yemen’in kuzeyinde devlet başkanı olmuş, 1990’da ise birleşik Yemen’in Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Salih, 2011’deki Arap Baharı protestolarının ardından görevden uzaklaştırıldı.
2012’de Abdurabbu Mansur Hadi cumhurbaşkanlığına seçildi.
Hadi’nin zaferi uluslararası kamuoyu tarafından kabul gördü.
Ancak kısa süre sonra Şii Husi milislerin baskısı ile karşı karşıya kaldı,
Husiler 2014’te ağır silahlarla saldırdıkları başkent Sana’yı ele geçirdi.
Mansur Hadi, 2015’in Mart ayında Suudi Arabistan’a kaçmak zorunda kaldı.
Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e yakın güçlerle ile birlik olan Husi milisler, Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı birliklerle çatışmaya devam ediyor.
Yeniden eski pozisyonuna kavuşmaya çalışan Ali Abdullah Salih, kendisine sadık kalan birlikler ile eski düşmanı, şimdilerde müttefiki olan Husi güçlerle birlikte sahada kazanım elde etti.
Ancak ne BM’nin girişimi ile aylardır sürdürülen müzakereler ne de Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, soruna çözüm bulabilmiş değil.
Suudi savaş uçakları 2015 Mart‘ından bu yana isyancılara ait üsleri bombalasa da Yemen’de aslında sorunun perde arkasında birbiri ile vekalet savaşı yürüten Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran bulunuyor.
Riyad, Hadi Mansur’u desteklerken Tahran, Şii Husilere destek veriyor.
Ufukta uzlaşı umudunun bulunmadı ülkede Husiler, uluslararası kamuoyu tarafından tanınacak bir ‘Ulusal Kurtuluş’ hükumeti kuracağını açıkladı.
Ancak tüm bunlar devam ederken çatışmalardan en çok zararı siviller görüyor.
The ongoing conflict in Yemen has turned bread into a rare commodity in certain parts of Yemen. We ICRC are helping pic.twitter.com/BK5fcKFZ8b— ICRC Yemen (ICRC_ye) September 28, 2016
Yemen’i ziyaret eden BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, ülkede durumun çok vahim olduğunu ifade etti:
“Teknik olarak açlık tanımının önüne geçmeyi başardık. Ancak durum çok ciddi sıkıntılı. Yemen’de yetkililer gerek Sana’da gerek Hudeyde’de gerekse başka herhangi noktada, her seviyede kolaylık sağlamalılar. Bu yetkililer her kim ise bize idari zorunluluklar çıkarmak ve şüphelenmek yerine hızlı ve geniş kapsamlı kolaylık sağlamalılar. Ki yardımlarımızı yapabilelim”