ESA: Τα μέλη της αποστολής μιλούν για την Ροζέτα

Views 0

Ο Τζέρεμι Γουίλκς, απεσταλμένος του euronews στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, εκεί όπου εδρεύει το κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας συνομίλησε με τέσσερα μέλη της αποστολής για την Ροζέτα.
Άπαντες νιώθουν σαν να έχουν χάσει ένα κομμάτι από το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι για τις επιστημονικές εξελίξεις, που προσέφερε το διαστημικό σκάφος

Τζέρεμι Γουίλκς: euronews

«Εδώ είμαστε. Κι αυτό είναι το τέλος. Η αποστολή για την Ροζέτα ολοκληρώθηκε. Το διαστημικό σκάφος είναι πλέον στην επιφάνεια του κομήτη και δεν επιστρέφει. Βρίσκομαι εδώ με μερικούς από τους ανθρώπους, που εργάστηκαν γι’ αυτήν την αποστολή, από την αρχή της. Ματ Τέιλορ, πώς αισθάνεσαι τώρα;»

Ματ Τέιλορ: επιστήμονας Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας

«Είναι γλυκόπικρη η γεύση σήμερα. Σαν να χάσαμε κάτι από την ζωή μας, ένα μέλος της οικογενείας μας. Αλλά γνωρίζουμε όλα τα κομμάτια του παζλ για να προχωρήσουμε και να επιλύσουμε τα μυστήρια του ηλιακού συστήματος με την Ροζέτα, το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συμβεί. Όλα γίνονται για την επιστήμη και τώρα ας το αφήσουμε να συνεχιστεί. Αλλά παραμένει λυπηρό, που χάσαμε ένα μέλος της οικογενείας».

Τζέρεμι Γουίλκς: euronews

«Ακριβώς δίπλα σου είναι ο Ραμί Ελ Μαάρι, που είναι ένα από τα μέλη της ομάδας, που επεξεργάζονται τις φωτογραφίες, αυτές τις φανταστικές εικόνες, που λαμβάνουμε από την επιφάνεια του κομήτη. Τί θα γίνει τώρα με όλη αυτήν την επιστήμη, που έχετε στα χέρια σας.»

Μοχάμεντ Ραμί Ελ Μαάρι: μέλος ομάδας κάμερας OSIRIS, Πανεπιστήμιο Βέρνης

«Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εικόνες είναι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς, που θα μπορέσουμε να δούμε όλες αυτές τις φωτογραφίες. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτές τις φωτογραφίες με εκείνες από την κάμερα ROLIS, που έχουμε στο Φίλαι, κατά την προσεδάφισή του. Ήταν πολύ παρόμοιο έδαφος, αλλά σε διαφορετική τοποθεσία. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε κάτι για τον βαθμό ομογενοποίησης αυτού του κομήτη.»

Τζέρεμι Γουίλκς: euronews

«Καταπληκτικά. Και μάλιστα μαζί, μας...αλλά θα επιστρέψω σ’ εσένα σε λίγο, έχουμε την νεότερη γενιά της εμπειρίας από την Ροζέτα, κι μια εμπειρία, που είναι μεγάλη, αλλά έχουμε και την παλαιότερη γενιά. Ο Ροζέ-Μορίς Μπονέ ήταν εκεί από την αρχή. Πές μας πως ξεκίνησε η Ροζέτα.»

Ροζέ-Μορίς Μπονέ: πρώην επιστημονικός διευθυντής Ευρωπαϊκής Διατσημικής Υπηρεσίας

«Η αποστολή ξεκίνησε από μία έκκληση για ιδέες από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας το 1983. Το 1984 εμφανίστηκε στο τραπέζι μία αποστολή με τον τίτλο «αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον πυρήνα κομήτη», το οποίο αφορούσε είτε αστεροειδή είτε κομήτη. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια μέχρις ότου να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την αποστολή σύμφωνα με το πως είναι η Ροζέτα σήμερα. Θα πρέπει να πω ότι στην αρχή ο κόσμος δεν ήταν και πολύ ενθουσιασμένος με την ιδέα της αποστολής σε κομήτη. Ο κομήτης δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα συντρίμμι. Γιατί θα έπρεπε να πάμε εκεί; Όταν σήμ

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS