Το δικαίωμα να προσφύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της Σ. Αραβίας έχουν πλέον οι οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες. Οι συγγενείς μπορούν να υποστηρίξουν ενώπιον της δικαιοσύνης πως η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας υποστήριξε άμεσα ή έμμεσα τους δράστες.
Το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο του προέδρου στο νομοσχέδιο. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στον Λευκό Οίκο. Τα μέλη του Κογκρέσου αψήφησαν και τις εκκλήσεις του επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος έκανε λόγο για βαριές συνέπειες στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μονό ένας γερουσιαστής τάχθηκε κατά της ανατροπής του δικαιώματος αρνησικυρίας του προέδρου, ενώ συντριπτικό ήταν το αποτέλεσμα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων (348-77).
«15 χρόνια μετά την τραγωδία ακόμα μαθαίνουμε στοιχεία. Πληθαίνουν όμως, οι ενδείξεις πως η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας ή τουλάχιστον κάποιες ομάδες ή παράγοντες εντός της σαουδαραβικής κυβέρνησης βοήθησαν και είναι συνένοχοι σε ένα από πλέον μαζικά εγκλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.
Μέλη του Κογκρέσου αναγνώρισαν πως η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα έχει και συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Θα στηρίξω το νομοσχέδιο σήμερα. Αντιλαμβάνομαι πως θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα πρέπει με αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους στο Σώμα προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αν προκύψουν», ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.
Στη Σαουδική Αραβία ο νόμος προκαλεί αντιδράσεις. Οι σχέσεις Ριάντ και Ουάσινγκτον επί προεδρίας Ομπάμα είχαν διακυμάνσεις, εξαιτίας της προσέγγισης με το Ιράν. Η πλευρά της Σ. Αραβίας αρνείται κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και άσκησε πιέσεις προκειμένου να μην περάσει ο νόμος.
Οι επικριτές του νόμου θεωρούν πιθανό άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν αυτό το πλαίσιο και να μηνύσουν αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εταιρείες για ενέργειές τους στο εξωτερικό.