Ομοβροντία κατά της Μόσχας από τις χώρες της Δύσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας.
Η σύγκρουση έχει φτάσει σε «νέα επίπεδα τρόμου» δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει όπλα που «δημιουργούν πύρινες σφαίρες τέτοιας ισχύος που φωτίζουν το βαθύ σκοτάδι στο Χαλέπι, κάνοντας τη νύχτα μέρα».
Ο ντε Μιστούρα πρότεινε 48ωρη εκεχειρία σε εβδομαδιαία βάση που θα δώσει την δυνατότητα να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μίλησε με τις σκληρότερες εκφράσεις για την Ρωσία. «Κανείς δεν πρέπει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον κίνδυνο των τρομοκρατών, οι πολίτες μας συχνά αποτελούν στόχο σε όλο τον κόσμο, όταν όμως η Ρωσία ενστερνίζεται την φαντασία πρέπει να το φωνάξουμε. Αυτό που υποστηρίζει η Ρωσία δεν είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αλλά η βαρβαρότητα».
What #Russia is sponsoring and doing in #Aleppo is not counter-terrorism. It is barbarism.— Samantha Power (@AmbassadorPower) 25 Σεπτεμβρίου 2016
h3>Αρνείται τις κατηγορίες η Ρωσία
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, απέρριψε τις κατηγορίες και αναγνώρισε ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί τώρα». «Πάνω από 200.000 άνθρωποι στο Χαλέπι είναι φυλακισμένοι των τρομοκρατικών οργανώσεων, του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων οργανώσεων. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν γυναικόπαιδα ως ανθρώπινες ασπίδες. Η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αεροπορικές επιθέσεις για να εκδιώξει από την πόλη τους αντάρτες με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες» είπε ο Τσούρκιν. Ο ίδιος πρότεινε την ανανέωση της πολιτικής διαδικασίας.
h3>«Εγκλήματα πολέμου» στο Χαλέπι
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Γαλλία και η Βρετανία κατήγγειλαν τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρεσβευτή της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ που έκανε λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι. «Βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή, αδυσώπητη επίθεση σκληρότητας και είναι όλο και πιο σαφές ότι πρόκειται για μια επίθεση πέρα από τις δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας. Με λίγα λόγια, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η Ρωσία συνεργάζεται με το συριακό καθεστώς σε εγκλήματα πολέμου» είπε μεταξύ άλλων ο Ράικροφτ.
Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των συνοικιών στο Χαλέπι που ελέγχουν οι αντάρτες δεν λαμβάνουν βοήθεια εδώ και δύο μήνες ενώ πλέον έχουν μείνει και χωρίς πόσιμο νερό.
H Ρωσία εμφανίζεται ωςυπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).