O Ρίχαρντ είναι αφισοκολλητής στην Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Έχει πολλή δουλειά τελευταία. Η χώρα από τις αρχές της χρονιάς έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και παραμένει στην ίδια κατάσταση.
Ο αυστριακός λαός καταψήφισε τους υποψηφίους των κορυφαίων κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας. Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Συντηρητικοί τα κατάφεραν. Οι πολίτες έστειλαν στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο των Πράσινων και τον Νόρμπερτ Χόφερ, τον ηγέτη του ακροδεξιού FPÖ.
Τεχνικά ζητήματα οδήγησαν την δικαιοσύνη να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να διατάξει την επανάληψη του δεύτερου γύρου τους. Αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο. Η Αυστρία έχει χωριστεί πλέον σε δύο ισομερώς μοιρασμένα στρατόπεδα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Περίπου το 50% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τον ακροδεξιό υποψήφιο. Πρόκειται για έναν πολιτικό σεισμό.
Ολόκληρη η Αυστρία έχει καλυφθεί από αφίσες του Χόφερ. Γιατί το FPÖ έγινε τόσο δημοφιλές; Το Reporter αναζήτησε τις απαντήσεις για λογαριασμό της εκπομπής Insiders του euronews.
Στην ιστορική μεγάλη ρόδα στο “Prater”, το διάσημο λούνα παρκ της Βιέννης, μιλάει στην κάμερα ο Βέρνερ Ότι, βασικός τραγουδιστής της μπάντας Ότι που παρουσιάζει δημοφιλή τραγούδια σε μουσικές σκηνές. Εδώ και δύο δεκαετίες παίζει στα φεστιβάλ που διοργανώνει το λαϊκιστικό κόμμα FPÖ. Ο Βέρνερ Ότι είναι από αυτούς που έγραψαν τον ύμνο του. Σε αυτόν αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχουν δάκρυα υπερηφάνειας στα μάτια των Αυστριακών και όχι να ντρέπονται για την αγαπημένη τους πατρίδα.
«Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους (για την επιτυχία του FPÖ). Γιατί; Λοιπόν, όταν σκέφτομαι τη μητέρα μου, που μεγάλωσε 15 παιδιά και τώρα παίρνει μόνο μια ελάχιστη σύνταξη 450 ευρώ. Όμως την ίδια στιγμή μετανάστες φθάνουν στη χώρα που ποτέ δεν κατεβάλαν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Δεν μιλώ εναντίον των αιτούντων άσυλο που έχουν πραγματικά ανάγκη για προστασία, όντας στο τρέξιμο, καθώς η ζωή τους απειλείται. Φυσικά και πρέπει να βοηθήσουμε, αυτό είναι το καθήκον μας. Αλλά Αυστριακοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν καταλαβαίνουν (γιατί πρέπει να χορηγείται γενναιόδωρη κοινωνική πρόνοια σε μετανάστες). Ποτέ δεν είχαμε έρθει αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα, όπως η μαζική μετανάστευση. Πάντα πίστευα ότι ζούσαμε στη Γη της Επαγγελίας... αλλά ξαφνικά, από τη μια χρονιά στην άλλη, τα πάντα άλλαξαν».
Την περασμένη χρονιά περίπου 10 000 πρόσφυγες διέσχιζαν κάθε μέρα την Αυστρία. Αυτό άλλαξε το πολιτικό σκηνικό. Η γραμμή εναντίον των μεταναστών του FPÖ άρχισε να αντιγράφεται και από κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Απευθυνθήκαμε στην αρχισυντάκτρια της «Der Standard», της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αυστρίας. Την ρωτήσαμε ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του FPÖ και πως μπορεί να εξηγηθεί η ισχυρή στήριξη που έχει το ακροδεξιό κόμμα. Η Αλεξάντρα Φέντερλ εξηγεί: «Το FPÖ υποστηρίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους, αυτό είναι ένα φαινόμενο που μπορούμε να παρατηρήσουμε. Αλλά και από ηλικιωμένους επίσης, όσους φοβούντ