Σχεδόν τρεις μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που ταρακούνησε την Ευρώπη με την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία.
Η άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας διοργανώνεται από την Σλοβακική προεδρία.
Ο Ιβάν Κορτσόκ, υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα ΕΕ εξηγεί:
«Θα είναι ανεπίσημη σύνοδος, δεν θα καταλήξει σε συμπεράσματα, δεν θα υπάρξει πίεση για την σύνταξη κοινής δήλωσης ή αποτελεσμάτων. Θα γίνει ένας διάλογος που πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει καιρό και θα επιτρέψει στο καθένα να μιλήσει ανοιχτά».
Της ανεπίσημης Συνόδου των 27 έχουν προηγηθεί μαραθώνιες διπλωματικές προσπάθειες ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τους περισσότερους ηγέτες ώστε να διαμορφωθεί κοινή γραμμή πλεύσης στην μετά Brexit εποχή.
«Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων χωρών, οι χώρες του Βίσεγκραντ είναι μία από αυτές τις ομάδες, και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι πλέον περισσότερο εμφανείς από ότι πριν από έναν χρόνο. Αν στη Σύνοδο γίνουν συζητήσεις σχετικά με την μετανάστευση είναι βέβαιο πως θα αναδειχθούν αυτές οι διαφορές. Υπάρχουν επίσης και άλλα θέματα όπως σε ποιο βαθμό η ΕΕ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχουν όμως και νέα μέλη που δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό».
Ο δημοσιογράφος του euronews Σάντορς Ζίρος μεταδίδει:
«Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων από τους ηγέτες δεν θα υπάρξει απόφαση ή κείμενο συμπερασμάτων στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Αλλά είναι μια αρχή για τις διαβουλεύσεις που μπορεί να ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο στην 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Τότε θα είναι ίσως περισσότερο σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Ευρώπη μετά το Brexit.