بیم و امیدهای پیش روی آتش بس در سوریه

Views 1

گزارش تفصیلی

آتش بس دوباره در سوریه که آمریکا و روسیه بیستم شهریور بر سر آن به توافق رسیدند از روز دوشنبه آغاز شد.

در صورت حفظ آتش بس برای یک هفته متوالی، تلاشهای دیپلماتیک این بار می تواند به یک همکاری نظامی میان دو قدرت بزرگ علیه پیکارجویان تبدیل شود.

همه تلاشهای دیپلماتیک برای یافتن راه حل وضعیت سوریه از پنج سال و نیم پیش با شکست روبه رو شده است. کوفی عنان در آغاز سال ۲۰۱۲ میلادی به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل برای برقراری آتش بس با بشار اسد دیدار کرد. دوازدهم آوریل همان سال و تنها چند ساعت بعد از بر قراری آتش بس، جنگ میان نیروهای درگیر از نو آغاز شد.

به دنبال حمله شیمیایی در بیست و یکم اوت سال بعد به یکی از حومه های دمشق، حدود ۱۴۰۰ نفر از ساکنان کشته شدند. این حمله از سوی جوامع غربی به دولت سوریه نسبت داده شد و جامعه جهانی آن را گذر از خط قرمز به شمار آورد. روسیه و سوریه نیز شورشیان را مسئول این حمله دانستند.

پس از سه روز مذاکره در ژنو در چهاردهم سپتامبر سال ۲۰۱۳میلادی، روسیه و آمریکا بر سر خنثی سازی زرادخانه سلاحهای شیمیایی سوریه به توافق رسیدند و به این ترتیب خطر حمله نظامی آمریکا به مواضع دولت سوریه بر طرف شد.

در ژانویه سال ۲۰۱۴ با پیشنهاد آمریکا و روسیه، نخستین مذاکرات میان اپوزیسیون و دولت سوریه در سوئیس انجام شد. این گفتگوها بدون رسیدن به یک نتیجه عملی پس از ۱۰ روز پایان گرفت.

اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل در گزارش خود با اشاره به شکست گفتگوها گفت: «بسیار بسیار اندوهگینم و بابت آنچه که اینجا روی داد از ملت سوریه که امیدهای بسیار والایی دارند عذر می خواهم.»

اخضر ابراهیمی که جانشین کوفی عنان بود سیزدهم ماه مه سال ۲۰۱۴ از مقام خود استعفا کرد.

در دسامبر سال ۲۰۱۵ میلادی و برای نخستین بار شورای امنیت سازمان ملل متحد راه حلی سیاسی پیشنهاد کرد. بر این اساس باید در ظرف ۶ ماه دولت انتقالی تشکیل و در ظرف ۱۸ ماه انتخابات برگزار شود.

در پایان فوریه سال ۲۰۱۶ آتش بس بدون در نظر گرفتن گروههای پیکارجوی داعش و جبهه النصره برقرار شد. این آتش بس چندی بعد از سوی طرفهای درگیر نقض شد.

در آوریل سال جاری، گفتگوها میان طرفهای درگیر با حضور استفان دی میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه در ژنو از سر گرفته شد. تنها ۵ روز پس از آغاز مذاکرات، اپوزیسیون با اعلام اینکه رژیم اسد در مذاکرات جدیت ندارد ژنو را ترک کرد. مذاکرات ۲۷ آوریل بدون نتیجه پایان یافت.

Share This Video


Download

  
Report form