Samsung’un başı büyük umutlarla piyasaya sürdüğü yeni amiral gemisi Galaxy Note 7’ler yüzünden ağrımaya devam ediyor.
Batarya problemi nedeniyle bir çok kazanın rapor edilmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu, resmi geri çağırma için çalıştıklarını ve bu süreç içinde Note 7’lerin kullanılmamasını istedi.
Samsung’da komisyonla beraber çalıştıklarını ve müşterilerinin vakit kaybetmeden telefonları geri getirmeleri istendi.
Firma Güney Kore’de yaptığı ayrı bir açıklamada da müşterilerin Galaxy Note 7’lerini kullanmamalarını istedi.
Samsung geçtiğimiz hafta Galaxy Note 7’leri 10 ülkede geri çağırmıştı. Şirket ABD’li müşterilerinin akıllı telefonlarını geri getirmeleri durumunda istedikleri bir modelle değişim yaparken 35 Dolarlık bir de hediye çeki veriyor.
Bazı uzmanlara göre Amerikan hükümetinin bu hareketi Güney Kore firmasını finansal açıdan zora sokabileceği gibi marka güvenilirliği yönünden de telafisi zor yaralar açabilir.
Dünya çapında 2.5 milyon Galaxy Note 7 satılırken, Samsung’un hisseleri cuma günü yüzde 3.9 değer kaybetti.
Geri çağırma işleminin giderleri hesaplandığında Samsung’un bu bu gelişmeler dolayısıyla gelirlerinden 5 milyar Dolar kaybedebileceği belirtiliyor.
Havayollarında telefon yasağı
Samsung açısından bir kötü haber de havayolu yetkililerinden geldi.
Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki havacılık otoriteleri gelişmeler üzerinde akıllı telefonların uçuş modunda dahi uçakta kullanılmamasını ve şarj edilememesini istedi.
Yolcu sayısı açısından dünyanın en büyük havayolu şirketleri American, Delta ve United uçağa giriş esnasında yolcularından telefonlarını tamamen kapatmasını talep etmeye başladı.
Singapur Havayolları, Qantas ve Air France’da benzer kısıtlamaları hayata geçirdi.
Başlıca havayolu firmaları Noel tatili süresince hoverboardların taşınmasını yasaklamış, sene başında ise Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü lithium-ion pillerin yolcu uçaklarında kargo olarak taşınmasına sınırlama getirmişti.
Federal Havacılık Dairesi, 1991 yılından bu yana bataryalardan kaynaklı 171, yangın ve patlama meydana geldiğini belirtiyor.
Türkiye’de Note 7’lerin durumu
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK), Samsung Galaxy Note 7’de kullanılan cihaz pilinden kaynaklı sorunla ilgili Türkiye’de şu ana kadar olumsuz bir vakanın raporlanmadığı ve incelemelerin devam ettiğini açıklamıştı.
Konuyla ilgili incelemenin devam ettiği bildirilen açıklamada, “Kullanıcıların güvenliği ve herhangi bir mağduriyet yaşanmaması açısından ilgili firma, Samsung Galaxy Note 7 cihazlarının ülkemizdeki kullanıcılarına 3 Eylül 2016 tarihi itibarıyla satın aldıkları noktalardan para iadesi veya ileri bir tarihte yenisiyle değişim seçeneklerini uygulayacaktır.” ifadesine yer verildi.