Βήματα ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία συντελούνται στην ανατολική Ευρώπη.
Η Κομισιόν και οι υπουργοί Ενέργειας 12 χωρών μελών υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στη Βουδαπέστη για την κατασκευή του ρουμανικού τμήματος του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.
«Δημιουργούμε ένα δίκτυο. Όχι έναν μεγάλο παραδοσιακό αγωγό αλλά μικρότερους με περιορισμένη ροή που επιτρέπουν στο φυσικό αέριο να κυκλοφορεί στα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά. Όλη η περιοχή θα έχει έτσι περισσότερες πηγές ενέργειας διαθέσιμες καθώς και φθηνότερη ενέργεια», δήλωσε στο euronews ο Επίτροπος αρμόδιος για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Ο αγωγός θα επιτρέψει την σύνδεση της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κασπίας θάλασσας και της Μαύρης θάλασσας. Το δίκτυο στη Ρουμανία θα έχει μήκος 528 χιλιόμετρα.
Η πρώτη φάση για την σύνδεση με το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες όπως διαβεβαιώνει το Βουκουρέστι.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Βλαντ Γκρικορέσκου εξήγησε: «Ο αγωγός θα αποκτήσει σημαντική οικονομική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μηχανισμού Έργων Κοινής Ωφέλειας. Θα κυμανθεί κοντά στα 180 εκατομμύρια ευρώ στα οποία θα προσθέσουμε το δικό μας μερίδιο που θα είναι τουλάχιστον 220 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο έργο θα συμβάλουν και οι ρουμανικοί σιδηρόδρομοι. Εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια, το έργο ισοδυναμεί με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
Από το 2019 το δίκτυο θα μπορεί να εξασφαλίζει την διακίνηση 4,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Ουγγαρία που εξακολουθεί να εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία.
Το σιδηρούν παραπέτασμα έχει καταρρεύσει εδώ και 25 χρόνια αλλά η εξάρτηση της ανατολικής Ευρώπης από την Ρωσία στα ενεργειακά θέματα παρέμενε. Λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εντάσεις του περασμένου έτους, είναι πολύ σημαντικό να οικοδομηθεί ένα δίκτυο αγωγών που θα ανοίξει την αγορά ενέργειας της περιοχής το συντομότερο δυνατό.