Almanya’nın birçok yasaklı ressamının eserleriyle derlenen ve Berlin duvarının yıkılışını konu alan ‘Muhalifin Sesi’ isimli sergi ziyaretçilerini bekliyor. ‘Muhalifin Sesi: Doğu Almanya’da Sanat 1976-1989’ ismiyle komünist rejime karşı fikirlerini tuvalleriyle anlatan sanatçılarının eserlerini Berlin’de bir araya getiren sergide ressam Hans-Hendrik Grimmling de yer aldı.
Ressam Hans-Hendrik Grimmling o dönem yaşadıklarını anlattı:
“Seyahat özgürlüğüm yoktu, Doğu Almanya’ya bile geçemiyordum. Sergilerim kapatılıyordu. Sınırlarım her geçen gün daraltılıyordu, bilgi akışım yoktu. Bu sınırlama beni şizofrenimsi bir travmaya itiyordu. Hepimizi etkileyen bir virüs gibiydi.”
Sergi Doğu Almanya Hükumetine karşıtlığıyla tanınan, popüler şarkıcı Wolf Biermann‘ın sınır dışı edildiği 1976 yılında yapılan eserlerle başlıyor. Doğu Almanya’da yaşanan sıkıntılar ve özgürlük çığlığı her çalışmada kendini hissettiriyor. Doğu Almanya’da sanata sansür, komünist rejimde var olmaya çalışan sanatçıları ideolojilerini sergilemekten ve işçi sınıfının yaşadığı zorlukları anlatmaktan alı koyamadı.
‘Muhalifin Sesi: Doğu Almanya’da Sanat 1976-1989’, Berlin Martin Gropius Bau Müzesinde 26 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak.