Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası Muğla Temsilciliği işbirliği ile Muğla’da Doğalgaz konulu panel düzenlendi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Hüseyin Daşgın, Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Nayır, Başkanlık Danışmanı Yavuz Kayı, Menteşe Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Ünver, Yatağan Belediyesi Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, makine mühendisleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Panele konuşmacı olarak katılan Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Demirçalı, Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Kurun, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Şube Müdürü Aylin Aydın, Alt Yapı Koordinasyon Merkezi Şube Müdürü Erkan Akyol hem Muğla’da doğalgazın gelişim süreci hakkında bilgi verdi hem de vatandaşların sorularını yanıtladı.
Panelde konuşma yapan Makine Mühendisleri Odası Muğla Temsilcisi Ahmet Gürhan Arıcı, 2016 yılı itibari ile Muğla’da Muslihittin ve Karamehmet Mahallelerinde doğalgaz çalışmasının kısmen tamamlandığını söyledi. Arıcı; “Ocak ayı itibari ile Muğla’da 3 bin 600 potansiyel abone ulaşıldı. Doğalgaz kullanan abone sayısı ise 1052 olarak tespit edildi. Muğla Menteşe bölgesinde ocak ayında okunan sayaçların faturası ortalama olarak 260 TL civarındadır. 4 kişilik bir ailenin ortalama yakıt giderleri, tüp gaz, ısınma gibi giderleri hesaplandığında; doğalgazın daha ekonomik olduğu görülecektir.” Şeklinde konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise yaptığı konuşmasında, Muğla’da doğalgaza Büyükşehir Belediyesi’nin karşı olduğuna dair yanlış bir algı oluşturulduğuna dikkat çekti. Başkan Gürün konuşmasına şu şekilde devam etti: “Vatandaşlar doğalgazın ne zaman başlayacağını ne zaman biteceğini bize soruyor. Çalışmayı yapan firma ile bazı sıkıntılar yaşandı. Bütün bunlar yüzünden bir bilgi kirliliği oluştu. Bu yüzden bu panelin doğru bilgilendirme açısından çok önemli olduğuna inanıyorum.
Doğalgazın Muğla’ya getirilmesi ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldı. Bu süreçte belediyemizin hiçbir yetkisi, etkisi veya rolü yok. Biz ancak kazı izni alınan yerleri bilebiliyoruz. Buradan sonrası da firma yetkilisinin elinde. Bizim herhangi bir denetleme yetkimiz de yok.
Firmanın kazı çalışması yaptığı yerler için, tekrar düzenlenmesi ile ilgili olarak teminat mektubu istiyoruz. 1.5 milyonluk teminat mektubunun banka masrafı 21 bin lira. Firma teminat mektubu almak istemediği için konu başka yerlere saptırıldı ve sanki biz 1,5 milyon TL’lik teminat istiyoruz gibi vatandaşa aksettirildi.