Ο Ασσυροβαβυλωνιακός μύθος του Ατρά Χασίς ("Χάλκινου Σοφού, ή "Υπερσοφού") αφορά ακριβώς τον "ισόθεο", νικητή του Κατακλυσμού Ουτ Ναπιστίμ, ("Ευρήκα την Ζωή μου", στα Ασσυροβαβυλωνιακά), ο οποίος κέρδισε, μόνος ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους, την αιώνια ζωή, διατηρώντας τον ιδεατό προκατακλυσμιαίο φυσικό περίγυρο στο νησί Τιλμούν, καθώς "Ατρά Χασίς" είναι μία επωνυμία του Ουτ Ναπιστίμ. Πολλοί επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη και γλωσσολογική συσχέτιση των δύο ονομάτων, Ουτ Ναπιστίμ και Νώε (΄΄Νόαχ΄΄ Εβραϊκά).
..............
Στο Ασσυροβαβυλωνιακό έπος "Η Κατάρα της Ακκάδ" έχουμε ιδιαίτερα μία ιστορική παρουσίαση των τραγικών γεγονότων μετά το τέλος της βασιλείας του Ναράμ Σιν της Ακκάδ. Αυτά τα γεγονότα ο Ασσύριος βασιλιάς Ασσουρμπανιπάλ γύρω ατο 640 π.Χ. τα χρονολογούσε χίλια εξακοσια τριάντα έξι χρόνια πρωτύτερα, συνεπώς στο 2276.
΄Ομως, που είχε προσαράξει η Κιβωτός του Ουτ Ναπιστίμ; Σε ένα βουνό του οποίου την ιερότητα τιμούσαν συνεχώς οι Ασσύριοι μονοθεϊστές, βόρεια της Νινευή (σήμερα Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ). Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα ο Σεναχειρίμπ (ο παππούς του Ασσουρμπανιπάλ, 705 - 681), ανερχόταν κάθε χρόνο στην κορυφή του όρους και ιερουργούσε.
...............
Υπολείπεται να δούμε πώς και γιατί στην Αγία Γραφή το όρος αυτό ονομάστηκε Αραράτ.
Ουσιαστικά η λέξη αυτή προέρχεται από το Ασσυριακό όνομα "Ουραρτού",το οποίο αποτελεί την Ασσυριακή ονομασία για ένα μεγάλο κράτος ευρισκόμενο ακριβώς στα Βόρεια της Ασσυρίας. Ουσιαστικά, Ουραρτού και Αραράτ είναι η ίδια λέξη διαφορετικά φωνηεντισμένη γύρω από την τρισυμφωνική ρίζα "ρ-ρ-τ".
Το κράτος Ουραρτού αποτέλεσε ένα τρομερό αντίπαλο της Ασσυρίας, ιδιαίτερα στα μισά του 9ου π.Χ. αιώνα.
http://oodegr.co/oode/genesis/katak2.htm
Τρίτο Μάτι Νο 66: σ. 8-9
Μουσική επένδυση: Μουχάμαντ Εσφαχανί, Εμσάμπ νταρ σαρ σορί νταράμ / Mohamad Esfahani, Emshab dar sar shori daram (امشب در سر شوری دارم)
https://www.musixmatch.com/lyrics/Moh...
Parts at: 0:00 - 6:03 - 15:57