Türk tiyatrosunun ve edebiyatının usta yazarlarından Haldun Taner’in kaleme aldığı “Vatan Kurtaran Şaban” Aliağa’da sahnelendi. Toplumsal olayların muhakemesinin yapıldığı oyun, tiyatro severlerden tam not aldı.
Aliağa Belediyesi'nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında; Kabare Dev Aynası Tiyatrosu oyuncularının sahnelediği “Vatan Kurtaran Şaban” adlı 2 perdelik komedi oyunu Aliağa halkına kahkaha dolu bir gece yaşattı.
ÇARPIK UYGULAMALAR HİCİVLİ BİR DİLLE ELE ALINDI
Güldürürken inceden inceye de düşündüren oyunda; kadastro memuru iken kültür müsteşarlığına atanan Şaban Efendi'nin kültür alanındaki komik ve çarpık uygulamaları hicivli bir dil ile ele alındı.
Usta oyuncu Ali Erdoğan’ın hem yönetip hem de oynadığı oyunda; Sibel Erkan, Cihan Bektaş, Meriç Eroğlu, Merdan Kardan, Canan Duran, Çağla Şadoğlu ve Gökhan Keskin'in gibi sevilen tiyatrocular yer aldı.Oyunun sonunda sahneye çıkarak oyuncuları tek tek tebrik eden Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, usta oyuncu Ali Erdoğan’a Kyme Antik Kenti’ne ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam tabak hediye etti.
OYUNCULAR AYAKTA ALKIŞLANDI
Aliağa Belediyesi Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunu ilgi ve beğeniyle izleyen tiyatro severler sanatçıları ve oyuna emeği geçenleri ayakta alkışladı.Haldun Taner'in 1965 yılında yazdığı ve ilk defa 1967'de sahnelenen eserini, Haldun Taner’in 100. yaşında bir kez daha sergilemekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Ali Erdoğan, “Aliağa seyircisinin oyuna olan muhteşem katılımı ve muhteşem coşkusu bizleri de coşturdu. Bu karşılık etki tepki meselesiydi. Bizim doğallığımız, sıcaklığımız ve samimiyetimiz Aliağa seyircisinin hoşuna gitti. Onlarda bizi alkışlarıyla ödüllendirdiler. Seyircinin ruhunu doyuran ve insana yatırım yapan Aliağa Belediye Başkanı Sayın Serkan Acar’a da çok teşekkür ediyorum” dedi.
BÜYÜK USTA HALDUN TANER 100 YIL DAHA ARAMIZDA OLACAK
‘Vatan Kurtaran Şaban’ oyununun sadece bugünün bir muhakemesi olmadığını, 1967’den bugüne toplumsal olayları anlattığını da sözlerine ekleyen Erdoğan, “Bizim saç şeklimiz değişiyor, binalarımızın şekli değişiyor, ayakkabılarımız değişiyor, iletişim araçlarımız değişiyor. Ama bazı şeylerde zihniyetimiz hep aynı kalıyor. Bu oyunda Haldun Taner, değişmeyen zihniyetlerin hicvini yapıyor. Büyük usta Haldun Taner’in dünyayı yorumlayan hem analizci bir kafası var, hem de geleneksel Türk tiyatrosunu kullanarak iyi bir sentez yapıyor. Toplumda var olan bazı olayları tiyatro oyunları sayesinde seyirciye sunuyor. Seyircinin olaylar karşısında muhakeme kurmasını sağlıyor. Bunu da büyük bir merhamet duygusu ile kırıp dökmeden yapıyor. Müthiş bir hümanist, insan sevgisi ile dolu bir insan. Büyük usta Haldun Taner, zihniyetimiz değişmediği sürece bir 100 yıl daha aramızda olacaktır. Zaten ölürse ten ölür, canlar ölesi değil” diye konuştu.