Douane en Olifanten
Deze week logeert Olifant Joep bij de Douane en wel op het hoofdkantoor in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug. Dit is een bijzonder kantoor, waar alles met regels en wetgeving aan elkaar hangt. Joep zit vanaf vandaag op de 13e verdieping, op de directie-afdeling. Van daaruit gaat hij de komende dagen een kijkje nemen bij de verschillende afdelingen.
Vaak wordt gedacht dat de Douane paspoorten controleert, maar niets is minder waar.
De Douane controleert goederen, geen mensen!
De douane zit niet alleen op Schiphol, maar is ook door heel Nederland te vinden. Naast het hoofdkantoor waar Joep nu verblijft, zijn er ook nog 9 regiokantoren.
De Douane houdt toezicht op het grensoverschrijdend goederenverkeer. Daarnaast houden de Douane-medewerkers controle op de verkoop van accijnsgoederen zoals sigaretten & drank, invoer van nagemaakte goederen en flora- en faunaproducten.
Om alle goederen goed te kunnen beoordelen speelt het douane-laboratorium een grote rol. De labmedewerkers adviseren en doen onderzoeken en stellen de identiteit en samenstelling van goederen vast. Dit is nodig voor het adviseren en toepassen van wetgeving en tariefstructuur.
Olifant Douanita
Joep heeft zich laten vertellen dat er bij een controle een Olifant in beslag is genomen. Jullie hebben vast weleens van Douanita gehoord? Zij kwam van ver, was ondervoed en illegaal en werd in de Rotterdamse haven gevonden door douanemedewerkers op 10 juli 1988.
Douanita is een Indische olifant. Het dier had ruim zes weken in de container doorgebracht en was sterk vermagerd. Ook de vereiste transportpapieren bleken niet in orde. De douanemedewerkers namen de olifant in beslag en brachten haar onder in diergaarde Blijdorp. Daar kreeg deze olifant de naam Douanita, naar de douaniers die haar hebben gevonden. Douanita heeft uiteindelijk 24 jaar in Blijdorp doorgebracht, waar zij ook nog twee dochters kreeg (1e dochter Trong Nhi en 2e dochter Tonya). In 2012 is besloten om Douanita met haar jongste dochter over te plaatsen naar een dierentuin in Praag.
(Joep zegt dat hij stiekem wel van regeltjes houdt. Anders was het vast niet goed afgelopen met Douanita …).
Met grote regelmaat worden producten aangetroffen die afkomstig zijn van exotische en beschermde diersoorten. Het Belasting & Douane Museum in Rotterdam besteedt hier regelmatig aandacht aan. Nieuwsgierig naar het museum? Kom dan eens kijken!. In het museum is voor doeners en doerakken en speurneuzen altijd wat te doen. Op het Douane Dek kun je spelen en avonturen beleven. Vaar in een douaneboot, scan koffers op het vliegveld of hou zelf containers goed onder controle.
Ook voor volwassenen is het museum de moeite waard. Op dit moment is er een tentoonstelling: Volg “het spoor naar de oorsprong van de omzetbelasting”. Of ontdek in het Tiende Penning Theater hoe je de Tachtigjarige oorlog ook als belastingoorlog kunt zien. Ooit geweten dat je vroeger belasting moest betalen over je fiets?
Het museum ligt aan de Parklaan in het Scheepvaartkwartier, nabij de Veerhaven. Gratis toegang voor kinderen 4 tot 12 jaar. Jongeren van 13 t/m 18 jaar, studenten, CJP, Icom-pas, vrienden van het museum, Rotterdampas, musuemkaart, scholen en volwassenen betalen € 5,50 pp (http://www.bdmuseum.nl).