"En Fazla ve En Hızlı Ne Kadar Koşabiliriz?" başlılı videonun metnini buradan okuyabilirsiniz:
Öncellikle bilmeliyiz ki Dünya'nın en hızlı koşabilen insanı Usain Bolt'un depar esnasındaki maksimum hızı saatte neredeyse 45 km'dir. Fakat bu hız bir tavşanınkinden, ya da bir ayınınkinden daha yavaş olsa da sağlık problemi olmayan atletik bir insan diğer canlılara kıyasla nefes alışverişini daha etkili bir şekilde kontrol edebilir ve koşarken çok uzun süreler boyunca dayanıklılığını koruyabilir.
Öyle ki biz insanlar; ani hızlanabilmemize veya yavaşlayabilmemize yarayan kısa ayak parmaklarımız, kıvraklığımızda önemli bir rol oynayan uzun ve ince belimiz, esneklik enerjisini kinetik enerjiye çeviren ayak bileklerimizin arkasındaki aşil tendonları ve ortalama 750 kg'lık tekme basıncına sahip belirgin ve güçlü bacak kaslarımız sayesinde aynı tempoyla çok uzun mesafeler boyunca hiç yorulmadan aralıksız olarak koşabiliriz.
Ayrıca diğer canlı türlerinin aksine vücudumuzun neredeyse her yerinde bulunan ter bezlerinin koşmanın etkisiyle artan vücut ısımızı harika bir şekilde düşürmesi uzun mesafeli koşularda bize büyük avantaj kazandırır.
İlk çağlarda geyik, yaban keçisi vb hayvanları avlamaya çalışan insanlar, hayvanları mızraklarıyla kovalamaya başladıklarında hayvanlar ilklerde hızla avcılardan uzaklaşmaya başlasalar da belli bir zaman sonra dinlenme ihtiyacı duyarak beklemek zorunda kalıyorlardı ve enerjilerini uzun süreler boyunca koruyabilen insanlar eninde sonunda yetişerek yorgunluktan bitkin düşmüş bu hayvanları kolaylıkla avlayabiliyorlardı.
Günümüzdeyse Sri Chinmoy adında hintli bir guru tarafından başlatılan "kendini aşma yarışlarında" farklı ülkelerden katılan sporcular 52 gün içinde toplam 4989 kilometre koşarlar ve sporcuların yarışmayı zamanında bitirebilmeleri için günde en az yaklaşık olarak 98 km koşmaları gerekir.
Biz insanlar depar atmak konusunda belki çok yavaş olabiliriz, fakat ultra maraton koşucularının performansları ve hayvanların uzun mesafedeki kondisyonlarıyla alakalı bazı veriler dikkate alındığında sağlıklı ve atletik bir insanın eğer mesafe yeteri kadar uzunsa çoğu kara hayvanını aralıksız olarak koşarak eninde sonunda yakalayabilmesi mantıksal açıdan mümkündür.