Dünyanın En Tuhaf ve Ürkütücü Balığı

Views 3

"Okyanusun Dibindeki Ürkütücü Hayvan (Fener Balığı)" başlıklı videonun metnini buradan okuyabilirsiniz:

Fener balıkları genellikle denizin ve okyanusun karanlık diplerinde yaşayan balıklardır. Derinliğin 3 kilometreyi geçtiği okyanus diplerinde bile rastlanılabilir.
Dişilerinin ortalama boyları 75 cm, ortalama ağırlıkları 50 kg civarındadır. Ama 1.50 metre uzunluğunda olanına da rastlanılmıştır. Erkekler ise dişilere kıyasla çok küçük boyutlardadırlar.
Dişi fener balıklarının sırtlarında iki yüzgeç ve birçok diken bulunur. Bu dikenlerden birisi diğerlerinden çok daha uzundur.
Uzun olan bu dikenlerin ucunda bulunan ve fener balıkları ile bir simbiyoz içinde yaşayan bir takım bakteriler okyanusun derin ve zifiri karanlık bölgelerinde ışık üretirler ve bu yüzden bakteriler sayesinde fener gibi ışık saçtıkları için bu balıklara fener balığı ismi verilmiştir.
Bir fener balığı avlanırken karanlık deniz diplerindeki çamurlu zemine vücudunun bir bölümünü gömüp hareketsizce yatarak kendisini kamufle eder ve ışık saçan dikenini ağzının önüne doğru sarkıtır. Böylece ışığa meraklı küçük balıkları saldırabileceği bir yakınlığa çekmiş olur ve sonrasında da tek bir hamleyle yutar.
Denizin ışık alan aydınlık bölgelerinde avlandığı zamansa başındaki av tertibatını bu sefer ucunda yem bulunan bir olta olarak kullanır. Dikeniyle tuttuğu yemleri defalarca sallar ve yeme gelen küçük balıkları tuzağa düşürmüş olur.
Fener balıklarının ayrıca kafası vücudunun nerdeyse yarısı kadar olduğu için beslendiği balıklar arasında kendi büyüklüğünde balıklarda mevcuttur.
Esnek bir yapıya sahip olan keskin dişleri büyük avlarını yutarken arkaya doğru yatmakta ve yutma işlemini gerçekleştirdikten sonra tekrar eski haline dönmektedir. İçe doğru kıvrık ve çengel yapıda olan dişlerini avına sapladığı zaman avının kaçma ihtimali çok düşüktür.
Türkiye'de Akdeniz, Ege denizi ve Marmara denizinde bulunabilen fener balıkları kimi insanlara göre çok çirkin olmalarına rağmen çok lezzetli balıklardır.
Fener balıklarının görünüşleri konusunda bazı balıkçılarsa satışların etkilenmemesi için bu balıkların derisini yüzüp öyle satmaya çalışırlar.
20 yaşına kadar yaşayabilen fener balıklarının üreme zamanları mart ayından ağustos ayına kadar uzanır ve bu dönemlerde dişi fener balığının yaydığı kokuya ve ışığa gelen erkek fener balığı veya balıkları dişiyi ısırarak tutunurlar ve kan dolaşımlarını dişininkiyle birleştirdikleri için dişinin asalakları haline gelirler. Bu aşamada erkek fener balıkları dişiyle füzyona girmeleri yüzünden gözlerini ve tüm iç organlarını yitirirler, yani sadece sperm iletebilen bir erbezi haline gelmiş olurlar ve dişinin bu erkeklerle yapacak bir işi kalmadığı için erkekler eriyip ölmüş olurlar.
Çiftleşmeden sonra dişi ise her biri uzun ve sümüksü tüpler içinde olmak üzere 1 milyon kadar yumurta bırakır ve böylece yeni dişiler ve tek kullanımlık yeni erkek fener balıkları Dünya'ya gelmiş olurlar.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS