Η πράσινη τεχνολογία είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας. Μια μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λυών, το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο. Περισσότεροι από 2.200 εκθέτες από 33 χώρες συμμετείχαν στην φετινή Pollutec, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου.
Στη διάρκειά της παρουσιάστηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των καινοτομιών για το περιβάλλον.
«Τα καινοτόμα πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν φέτος αφορούν σαφώς στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Οι κατασκευαστές προτείνουν πιο επαρκείς και βιώσιμες λύσεις που αφορούν πεδία όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η διαχείριση κινδύνου, η ποιότητα του αέρα και σε γενικότερες γραμμές η αειφόρος ανάπτυξη» εξήγησε η Στεφανί Γκάι Τοράντ, διευθύντρια της Pollutec.
Η γαλλική εταιρία Armor παρουσίασε ένα νέο οργανικό μοντέλο φωτοβολταϊκών, που μετατρέπει όλα τα είδη φωτός σε ηλεκτρισμό.Φτιαγμένο από ένα πολύ ευλύγιστο υλικό, μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες επιφάνειες, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πάνελ.
«Η καινοτομία είναι ότι έχουμε μια ηλιακή μεμβράνη, που μετατρέπει το φως σε ενέργεια. Σε αντίθεση με τα ηλιακά πάνελ που είναι βαριά και ζυγίζουν 8 κιλά το τετραγωνικό μέτρο και πρέπει να τοποθετούνται σε επίπεδες επιφάνειες, εξαιτίας της ακαμψίας τους, το δικό μας προϊόν είναι εύπλαστο, ευλύγιστο και ελαφρύ. Ζυγίζει λίγα γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το τοποθετήσεις σε μια καμπύλη επιφάνεια, όπως για παράδειγμα μια λάμπα στο δρόμο. Και παράγει φως. Μπορείτε λοιπόν να το τοποθετήσετε σ’ αυτή τη λάμπα. Μετατρέπει το φως σε ενέργεια, χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικών καλωδίων» επισημαίνει ο Ιμπέρ ντε Μπουαρεντόν, ειδικός σε θέματα ηλιακής τεχνολογίας.
Η γαλλική εταιρία Mennekes παρουσίασε ένα νέο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Χρησιμοποιώντας μια ειδική ταυτότητα, οι αυτοκινητιστές μπορούν να φορτίσουν τα οχήματά τους μέσω του κινητού τους, το οποίο μάλιστα προσφέρει στατιστικά στοιχεία για την ενεργειακή κατανάλωση του αυτοκινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φορτίσουν το όχημα ακόμη και τη νύχτα, όταν το ρεύμα κοστίζει λιγότερο.
Ο απεσταλμένος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο μεταδίδει, βλέποντας τη νέα έξυπνη πλατφόρμα αποκομιδής των σκουπιδιών:
«Συχνά τα απορριμματοφόρα σηκώνουν κάδους, που είναι σχεδόν άδειοι. Αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Σ’ αυτή εδώ την περίπτωση, αισθητήρες πληροφορούν τους χρήστες, εάν ο κάδος είναι γεμάτος ή όχι».
Όλο το σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών στις μέρες μας στηρίζεται σε καθορισμένες διαδρομές και δρομολόγια. Οι κάδοι αδειάζονται καθημερινά, είτε είναι γεμάτοι είτε όχι, δημιουργώντας αχρείαστη οικονομική επιβάρυνση. Η φινλανδική εταιρία Enevo προσφέρει τώρα ασύρματους, υπερηχητικούς αισθητήρες, που συγκεντρώνουν δεδομένα για το πόσο γεμάτοι είναι οι κάδοι απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να δημιουργεί έξυπνες διαδρομές αποκομιδής των σκουπιδιών για τα οχήματα, μειώνοντας το κόστος κατά 50%, σύμφωνα με τους εφευρέτες του συστήματος.
Αυτό το μηχάνημα που φέρνει την υπογραφή της γαλλικής εταιρίας Ecobatec, τεστάρει την κατάσταση της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Το πράσινο φως σημαίνει ότι η μπαταρία σας αντέχει ακόμη. Σύμφωνα με την εταιρία, μία στις τρεις μπαταρίες αυτοκινήτων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για παράδειγμα σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκινγκ και σούπερ μάρκετ.
Αυτά τα υδάτινα προστατευτικά είναι πολύ χρήσιμα για περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα πλημμυρών ή υπερχείλισης ποταμών. Είναι εύχρηστα για επίπεδα νερού, που κυμαίνονται ανάμεσα στα 30 εκατοστά και τα 2 μέτρα. Τοποθετούνται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μπορούμε να προλάβουμε απροσδόκητες καταστάσεις.
«Πώς δουλεύει λοιπόν αυτό το σύστημα; Έχουμε αυτούς τους σωλήνες που είναι γεμάτοι αέρα στην αρχή και μετά γεμίζουν με νερό, πριν συσσωρευτούν ο ένας πάνω στον άλλο. Μπορούμε να τους τυλίξουμε γύρω από κτίρια ή σπίτια. Αυτό που κάνουμε λοιπόν, είναι να πολεμάμε το νερό με το νερό» τονίζει ο Φιλίπ Ντελιάνς, ειδικός σε θέματα πλημμυρών.