Günümüzün olmazsa olmaz yeşil ve çevreci teknolojileri Lyon’da düzenlenen Pollutech fuarında tanıtıldı. 33 ülkeden 2 bin 200 katılımcıyla gerçekleşen yeşil enerji fuarı, daha temiz bir çevre için atılan teknolojik adımları tanıtıyor.
Pollutech fuarının bu yılki organizatörü Stephanie Gay Torrente çalışmalarından bahsetti:
“Bu sene mucitler elbette yine çevreci teknolojiler ve büyük bir yeşil enerji atağıyla fuara katıldılar. Daha etkili çözümlerle atık yönetimi, su sarfiyatı, yenilenebilir enerji, hava kirliliği gibi konulara eğildiler ve daha geniş bir yelpazede çalışmalarını yürüttüler.”
Fransız firma Armor yetkilisi Hubert De Boisredon, oldukça esnek film modülleriyle güneş ışınını enerjiye dönüştürebilen organik tasarımını anlattı:
“Bu güneş filmi, ışığı enerjiye dönüştürüyor. Metrekare başına 8 kilo ağırlığındaki bir güneş panelinden çok daha yumuşak, esnek ve hafif olan modüller kıvrımlı alanlarda da kullanılabilecek. Örneğin yanımda duran ışığa bir bakın çalışıyor ama hiç bir elektrik bağlantısı ve kablosu bulunmuyor.”
Yine bir Fransız firma Mennekes ise toplumsal alanlarda kullanılacak olan elektrikli araç şarj etme ünitesini tanıttı.
Küçük bir kart okumayla çalışan ve elektrikli arabaların en önemli durak noktası olacak aygıtın şarj etme süreci akıllı cep telefonlarıyla takip edilebilecek.
Atık çöp toplayıcıları günümüzde boş yolculuk ederek sadece zaman ve enerjiden çalarken, Finlandiya’da tasarlanan özel atık kutusu özel vericileriyle çöp toplayıcılara dolu olup olmadığını bildirecek. Çoğu şehirde haftada bir rutin olarak boşaltılan atık toplama kutuları genelde dolmamış oluyor ve toplayıcıların vaktini çalıyor. Ancak Enevo isimli firma tarafından geliştirilen yeni teknoloji çöp kutularının dolup dolmadığını ana kumandaya bildirecek. Atık kamyonlarının sürücüleri ise cep telefonlarına gelen bildirimler sayesinde her kutuyu açmak durumunda kalmayacaklar.
Fransız menşeli Ecobatec’in son yeniliği ise elektrikli araçların ne kadar enerjisi kaldığını gösterecek.
Yeşil ışık yanan gösterge az da olsa akünün henüz kilometre yapılabileceğini kırmızı ışık ise akünün hiç şarjı olmadığını işaret edecek.
Water Rails isimli sel önleyici bariyerler ise küresel ısınmanın etkileriyle sular altında kalan şehirlerde yaşamı kolaylaştıracak.