Bilim adamları 2014 yılının 135 yıllık meteorolojik gözlem tarihinin en sıcak yılı olduğunu kaydetti.
NASA ve Amerikan Ulusal İklim Veri Merkezi (NCDC), 2014 senesinin tüm tarihin en sıcak yılı, geride bıraktığımız yaz aylarının da tarihin en sıcak ayları olabileceğini açıkladı.
1880’den bu yana yapılan ölçümlerde en son rekor 2005’in Eylül ayında kırılmıştı. Norveç‘te 38 buz dağından 33‘ü bu yıl yeniden küçüldü. Grafjell bölgesindeki buz dağları zirvelerinin yüksekliği 2000 yılından bu yana 120 metre kadar azaldı.
Norveç‘teki Bondhusbreen buz dağının 1981’deki ve bu yılki görüntüleri sıcaklıktan dolayı kaybedilen yüksekliği gözler önüne seriyor.
2000’den bu yana serin ve ılık geçen sene sayısı sıcak geçen yıllardan çok daha az.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi verilerine göre ABD’deki bu yılki soğuk dalgalar birer istisna, zira ABD Dünya yüzeyinin sadece yüzde 2’si üzerine kurulu.
Aynı kaynak, buharlaşmış okyanus sularının Ekim ayındaki sıcaklığın sebebi olduğunu kaydediyor.
Uzmanlar sıcaklık artışında, Akdeniz’de yükselen ısının önemli derece rol oynadığını kanaatinde. Avrupa’da, özellikle İtalya’nın kuzeyinde dinmek bilmeyen şiddetli yağmur ve fırtınalar ölümcül sonuçlar doğurdu. Fas’taki sağanak yağışlarsa 30 kişinin ölümüne neden oldu.
Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma programı Network Başkan Yardımcısı Rachel Kyte “Geçtiğimiz yüzyıllarda atmosfere gönderdiğimiz kirlilik bizi önümüzdeki 50 yıl boyunca 1,5 derece daha fazla sıcaklıklara mahkum edecek. Buna karşı elimizden çok az şey geliyor. Dolayısıyla bu değişikliklere alışmak zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.
Bilim insanları, en sıcak aylar arasındaki sıcaklık farkının birçok faktörden kaynaklanabileceğini belirterek, bu farklıkların tespit edilmesinin küresel ısınmaya daha geniş açıdan bakabilmek için önem taşıdığına vurgu yapıyor.