2004 yılı Kasım ayında Ukrayna halkı seçimlere hile karıştığı gerekçesiyle sokaklara döküldü ve Turuncu devrim gerçekleşti. Kiev’in Bağımsızlık Meydanı‘nda süregelen protestolar tam 9 yıl sonra 2013 yılının Kasım ayında bir başka sebeple tekrarlandı.
Her iki ayaklanmayı da yerinde izleyen Fransız fotoğrafçı Guillaume Herbaut, Turuncu Devrim’in onuncu, son ayaklanmanınsa birinci yıl dönümünde açtığı sergi hakkında Euronews muhabiri Maria Ieshcenko’nun sorularını yanıtladı.
Euronews muhabiri Maria Ieshcenko:“Sayın Guillaume Herbaut, Kiev Bağımsızlık Meydanı‘nı 2013 yılında gördünüz 2004 yılında da oradaydınız. Ukrayna“nın protesto tarzında bir farklılık var mı?”
Guillame Herbaut:
“Turuncu Devrim benim için bir insan güruhuydu. Ukrayna’da meydan manzaralı bir otelde kalıyordum ve insanların gündüz gece geleceğin cumhurbaşkanı “Yushchenko!” adına tezahürat yaptıklarını duyuyordum. 2013 yılındaki protestolarsa farklıydı. İnsanlar politikacılara inançlarını kaybetmişti. Meydandaki insanlar da idealleri uğruna savaşmak için oradaydılar. 2013 protestoları farklı karakterlere ev sahipliği yapıyordu. Bu genç adamı gördüğümde ceketi bana Amerikan askerlerini hatırlattı. Normandiya Çıkartması‘nda giyilenleri. Bu genç adamın yüzüyse 1914 yılındaki askerlerinki gibiydi. Aynı zamanda bana İspanyol iç savaşı döneminde Hemingway’i çağrıştırdı. O an dedim ki bu genç adam 20. yüzyılın kriz anlarının simgesi olacak.”
Euronews muhabiri Maria Ieshcenko:
“Fotoğraflarınızın, etkilendiğiniz olaylarda daha güçlendiğini düşünüyor musunuz?”
Guillame Herbaut:“Elbette. Mesela bu fotoğraf. Tarih 22 Ocak 2014. İlk kez Ukrayna güçleri halkın üzerine ateş açtı. Protestocuların ön safları ise çoğunlukla öğrencilerden oluşuyor. Burada görebilirsiniz. Karşılık vermeksizin kendilerini koruyorlar ve fikirleri uğruna savaşıyorlar. En yakın dükkandan aldıkları sopalarla nasıl Berkut’a karşı gelebileceklerini düşünüyorsunuz. Tüm karmaşanın arasındaki o şık kadın… Meydan bambaşka bir dünyaydı, çevresindeyse hayat normal akışında seyrediyordu.”
Euronews muhabiri Maria Ieshcenko:
“Yani bir fotoğrafçı olarak 2013 yılı sizin için 2004’ten görsel açıdan daha zengindi.”
Guillame Herbaut:“Bu sergide 2013 yılını kafamdaki 2004 yılıyla taçlandırdım. Ama elbette bu sergiyi 2004 yılından aldığım ilhamla hayata geçirdim. 2013-2014 yılları görsel olarak zengindi. Ama kafamda kesinlikle ‘harika iyi fotoğraflar yakalıyorum’ düşüncesi yoktu, aksine ‘bu çok kötü, umarım insanların çıkarı adına hemen biter’ diyordum.”