Sosyal medya Doğu Avrupa ülkelerini sallıyor

euronews (Türkçe) 2014-11-18

Views 8

Doğu Avrupa ülkeleri, sosyal medya araçlarının etkisi ile beraber memnuniyetsizlerin seslerinin yükseldiği bir kışa giriyor. Uzmanlar hükümet karşıtı protestoların arkasında internet ve akıllı telefonları kullanan bir nesil olduğunu düşünüyor.

Rüşvetle çalkanan kırılgan siyasi yapıları bulunan Macaristan, Romanya ve Bulgaristan, binlerce insanın sokaklara çıkması ile beraber politik istikrarsızlıkla yüzleşiyor. Devlet kurumlarının zayıflığı karışıklığın sürmesinde etkili oldu.

Macaristan’daki protestolar hükümetin internet için özel bir vergi uygulama girişimi ile patlak verdi. Romanya’daki problem ise ülke dışında oy verme işlemi sırasında yaşanan sıkıntılar.

Sosyal medya aktivisti Lucian Mandruta, Romanya’da yapılan başkanlık seçimlerinin iki turunda Facebook takipçililerinin 10 bine çıktığını söylüyor. Mandruta, internetin halkın yetkilileri sorgulamasını kolaylaştırdığı görüşünde:

“İnsanlar televizyon izlerken bizim sadece küçük bir ekranımız vardı. Biz ikinci ekrandık ve ilk büyük görüntüyü, ekranı yenmeyi başardık. Aslında ikinci ekran insanların önündeki büyük ekrandan daha güçlüydü. Çünkü onların önlerindeki ekranda etkileşim yoktu. Sadece insanlara ne düşünmelerini, nasıl davranmalarını ve nasıl oy vermelerini söylüyordu.”

Macaristan‘ın başkenti Budapeşte’de yaklaşık 10 bin kişi demokrasi için yolsuzluk karşıtı yürüyüş yaptı. Protestoyu organize edenler 17 Kasım‘ı “Kamu öfke günü” ilan etti.

Sosyal medyada ortaya atılan herhangi bir muhalif parti etrafından birleşme fikri, gençler ve yaşlılar tarafından geniş bir memnuniyetle karşılandı:
“Facebook bizim neslimizin önemli bir parçası, ancak sadece genç neslin değil”

“Facebook’da giderek daha fazla insan organize oluyor. Bunu cesurca söyleyebiliriz. Bundan da çok mutluyuz.

Öğrenci, aktivist ve sanatçılardan oluşan protesto organizatörleri, halkın giderek artan kızgınlığını hükümet politikalarına karşı kanalize edilebileceğini belirtiyor.

Macaristan’da bir ara Facebook’tan daha büyük ilgi gören sosyal ağın kurucusu Zsolt Varaday gösterilerde öne çıkan isimlerin başında geliyor. Varaday yakında ülkede değişim isteyenler için bir paylaşım ağı kuracağını duyurdu.

Bulgaristan’da yolsuzluk ve yüksek elektrik faturalarına karşı başlayan binlerce kişinin katıldığı günlük protestolar ise bir önceki hükümeti istifaya götürdü.

Yeni kurulan koalisyon hükümetinin, ülkenin yüzleştiği göz korkutucu sosyal ve ekonomik sorunlara ne kadar dayanabileceği ise ciddi şüphe kaynağı.

Bazı uzmanlar ise eski komünist Doğu Avrupa ülkelerinde herhangi bir grup ve kişinin yönetim gücünü aşırı şekilde ele geçirmemesi için sosyal medyada bir akım olduğunu iddia ediyor.

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS