14 Kasım Cuma, Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Son yıllarda şeker hastalığının artması endişe verirken, doktorlar özellikle sağlıksız beslenme ve spor yapmama dolayısıyla sonradan ortaya çıkan ‘ikinci tip diyabet’ hastalığının çok tehlikeli olduğu yönünde uyarılarda bulunuyor.
Hindistan Tabibler Odası üyesi (API), Dr. Shashank Joshi: ‘İkinci tip şeker hastalığı ömür boyu sürüyor. Bu hastalık doğru yaşam standartlarına uymadığımız için ortaya çıkar. Yıllarca hakeketsiz yaşadık ve yanlış beslenerek kötü genler ürettik. Pankreasımıza ve karaciğerimize çok glikoz yüklüyoruz ve bu çeşit şeker vücut tarafından enerjiye dönüştürülemiyor’.
Yeni geliştirilen yöntemlerle artık bu hastalığın tespit edilmesi ve kan değerleri ölçümü çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü‘nün verilerine göre 2030 yılında dünyada ölüme en çok yol açan yedinci hastalık olacak olan diyabetin son 10 yılda yüzde 50 oranında artacağı düşünülüyor.
Şu anda dünya üzerinde yaklaşık 347 milyon insanın şeker hastası olduğu tahmin ediliyor. Doktorlar önlem alınmadığı taktirde bu rakamların beklenenden daha yüksek olabileceğini belirtiyor.