Η Κοπεγχάγη φιλοξενεί ένα έξυπνο πείραμα που αποσκοπεί στον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας στα λεγόμενα «έξυπνα φώτα».
Πρόκειται για έναν ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό στους δρόμους, που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι λαμπτήρες φωτίζουν την ώρα που περνούν πεζοί, ποδηλάτες και αυτοκίνητα και παραμένουν σβηστοί όταν δεν υπάρχει καμία κίνηση.
Κάθε φως μπορεί να ελέγχεται ξεχωριστά από ταμπλέτα ή κινητό. Το πείραμα πραγματοποιείται σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας στη Δανία από το εργαστήριο εξωτερικού φωτισμού της χώρας.
«Στην αίθουσα ελέγχου κάθε φως έχει μία διεύθυνση IP, έτσι ώστε να μπορούν οι τεχνικοί να παρακολουθούν το χρόνο εκτέλεσης, την αποτελεσματικότητα, την απόδοση φωτεινότητας και την κατανάλωση ενέργειας. Στη συνέχεια κάνουμε μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το επίπεδο του φωτισμού στην πόλη», εξηγεί ο Τζέικομπ Άντερσεν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας DOLL, στην τεχνολογική πανεπιστημιακή σχολή της Δανίας.
Κάποια φώτα τροφοδοτούνται με ηλιακή και αιολική ενέργεια μειώνοντας το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα.
Οι αισθητήρες παρακολουθούν την κυκλοφορία, την ποιότητα του αέρα, τον θόρυβο, τις καιρικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι τεχνικοί έχουν τοποθετήσει διάφορα είδη μηχανισμών που δίνουν λύσεις, με σκοπό να επιλέξουν τον πιο αποτελεσματικό.
«Έχουμε εγκαταστήσει φώτα σε εννέα χιλιόμετρα δρόμου. Έχουμε τοποθετήσει 280 κεραίες και διαθέτουμε 50 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Έχουμε 10 διαφορετικά συστήματα διαχείρισης, πολλούς αισθητήρες και άλλα πολλά εκεί έξω», λέει ο τεχνικός διευθυντής στο εργαστήριο εξωτερικού φωτισμού της Δανίας Κιμ Μπρόστρομ.
Ο φωτισμός στους δρόμους αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής αστικής ηλεκτρικής κατανάλωσης.
Ο Κιμ Μπρόστρομ υπολογίζει ότι με τις νέες μεθόδους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση κατά 85% αλλά και να φανούν τα αστέρια στον ουρανό.