24 μήνες μετά την έναρξή του, το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό ως QE3, φτάνει στο τέλος του.
Η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed ολοκλήρωσε το σταδιακό περιορισμό των αγορών ομολόγων, που είχαν ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2013.
Με την ανάπτυξη στο 4,6% σε ετήσια βάση και την ανεργία κάτω από το 6%, η Fed θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά δυνατή, ώστε να προχωρήσει χωρίς το «ντοπάρισμα» των αγορών ομολόγων.
Η απόφαση είχε προαναγγελθεί, για αυτό η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στην ορολογία της ανακοίνωσης που συνοδεύει την απόφαση.
Συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο ανόδου των επιτοκίων, για το οποίο η fed αναφέρει ότι θα παραμείνουν χαμηλά «για σημαντικό χρονικό διάστημα.»
Ο τρίτος γύρος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι έργο του Μπεν Μπερνάνκι, με στόχο τη μείωση της ανεργίας
Ο στόχος, τουλάχιστον, στατιστικά επετεύχθη.
Ο επόμενος πονοκέφαλος της fed είναι ο πληθωρισμός.
Παρά το «τύπωμα» 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα τελευταία έξι χρόνια, παραμένει κάτω από το στόχο του 2%.
H Σάσα Βακούλινα μίλησε με τον ανταποκριτή του euronews Στέφαν Γκρομπ, από την Ουάσιγκτον
Σάσα Βακούλινα
Στέφαν, από το 2008, η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει πραγματοποιήσει τρία προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα πρώτα δύο με στόχο τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος και το τελευταίο για την «επιτάχυνση της ανάκαμψης». Πόσο αποτελεσματικό ήταν το τελευταίο;
Στέφαν Γκρομπ:
Η Fed υποστηρίζει ότι ΗΤΑΝ αποτελεσματικό, ότι η ανεργία έπεσε από πάνω από 8% σε λιγότερο από 6%, η οικονομία αναπτύσσεται, αν και με μέτριους ρυθμούς, οι προσλήψεις αυξάνονται και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν μειωθεί.
Όσοι έχουν αντιρρήσεις, σε Καπιτώλιο, ακαδημαϊκούς κύκλους, ακόμα και μέσα στη Fed, υποστηρίζουν ότι η τρίτη ποσοτική χαλάρωση το μόνο που κατάφερε ήταν να επιδεινώσει την υπάρχουσα ανισότητα στην Αμερική, οι νέες θέσεις εργασίας είναι χαμηλόμισθων, οι μισθοί δεν αυξάνονται, η ανάπτυξη είναι ασταθής.
Αυτή η συλλογιστική λέει: η μεσαία τάξη και πάλι πιέστηκε, την ώρα που οι κάτοχοι μετοχών γίνονταν πλουσιότεροι.
Σάσα Βακούλινα
Επί σχεδόν έξι χρόνια, η κεντρική τράπεζα ρίχνει χρήματα στην αμερικανική οικονομία. Τώρα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τελείωσε. Η οικονομία είναι αρκετά δυνατή ώστε να συνεχίσει χωρίς το ντοπάρισμα από αυτά τα προγράμματα;
Στέφαν Γκρομπ
Όλα τα λεφτά είναι σε αυτή την ερώτηση!
Ας μην ξεχνάμε ότι η QE3 φούσκωσε σε ανεπανάληπτα επίπεδα τον ισολογισμό της fed.
Τα χρήματα που δημιούργησε η fed για την αγορά ομολόγων , πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, μπορούν να οδηγήσουν σε καλπάζοντα πληθωρισμό, όταν η ανάπτυξη δρομολογηθεί για τα καλά.
Ή μπορούν να οδηγήσουν σε φούσκες που θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και ίσως μία ακόμα κρίση.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μπούμερανγκ, που μπορεί να το προκαλέσει οτιδήποτε.
Σάσα Βακούλινα
Όλες οι αποφάσεις της fed παρακολουθούνται από το εξωτερικό, αυτή όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη και τις αναδυόμενες οικονομίες;
Στέφαν Γκρομπ
Αν η αμερικανική οικονομία πάρει μπρος, αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση σε Ευρώπη και αναδυόμενες οικονομίες. Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί παράγοντες:
τι θα συμβεί με το δολάριο, τι θα γίνει με τις τιμές πετρελαίου, και τελικά πώς θα εξελιχθεί η ευρωζώνη.
Σάσα Βακούλινα
Ήταν ο Στέφαν Γκρομπ ανταποκριτής του euronews στην Ουάσιγκτον. Ευχαριστούμε.