Τα παιδιά στην Ευρώπη είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Η έκθεση της UNICEF, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.Από το 2008, 2.600.000 παιδιά έχουν βυθιστεί στη φτώχεια στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Στις μισές από τις πιο ευημερούσες χώρες, 41 τον αριθμό, πάνω από 1 στα 5 παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Από το 2008 το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά, που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα έχει υπερδιπλασιαστεί στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Στην Πορτογαλία, τα παιδιά πληρώνουν ακριβά τη λιτότητα: περισσότερα από 546.000 παιδιά έχουν χάσει το δικαίωμα στις παροχές του οικογενειακού επιδόματος, το 30% των δικαιούχων μεταξύ 2009 και 2012. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ύφεσης τα σχολικά
κυλικεία,σε πολλές περιπτώσεις, τα μόνα που παρέχουν πολλά μικρά γεύματα στα παιδιά , άνοιξαν ακόμη και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.
Στην Ισπανία το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών με παιδιά βυθίστηκε κατά μια δεκαετία. Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα στην παιδική φτώχεια, πίσω από την τη Λετονία και την Ελλάδα όπου το οικογενειακό εισόδημα βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998,14 χρόνια πίσω...Και είναι η μεσαία τάξη αυτή που βυθίζεται.
Νάνσι Κουνάντο εθελόντρια,επικεφαλής προγράμματος ρουχισμού του Ερυθρού Σταυρού στην Ισπανία: «Πριν την κρίση είχαμε περισσότερους μετανάστες και λιγότερους Ισπανούς. Τώρα λόγω της ύφεσης όλο και περισσότεροι Ισπανοί έρχονται εδώ ζητώντας, κυρίως, παιδικά ρούχα.»
Η ύφεση έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τους νέους.Στην Ε.Ε 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, όσο σχεδόν ο πληθυσμός της Ελβετίας, βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης απασχόλησης ή κατάρτισης. Αυτό είναι ένα εκατομμύριο περισσότερο από ό, τι το 2008, μια σοβαρή απειλή για το μέλλον, όπως διαπιστώνει αυτό το ζευγάρι Ιρλανδών..
«Τα περισσότερα από τα παιδιά μας ή πιθανόν ακόμα και η επόμενη γενιά, θα καταλήξει να μεταναστεύσει, γιατί δεν υπάρχει τίποτα στην Ιρλανδία »,τονίζει η Μισέλ Μάγιερς.
«Θα είναι δύσκολο για τα παιδιά όταν μεγαλώσουν, ειδικά να υπάρχουν δουλειές για αυτούς»,επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μάγιερς.
‘Οπως συμπεραίνει η έκθεση της UNICEF μια ολόκληρη γενιά θα σημαδευτεί από τη φτώχεια η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τη γονιμότητα,την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη αλλά ακόμη και το δεσμό μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της δημοκρατίας.