Αφιερωμένο στα παιδιά, τους νέους ανθρώπους, ενάντια στην καταπίεσή τους κι εν γένει στο δικαίωμά τους στη μόρφωση είναι το φετινό βραβείο Νόμπελ ειρήνης.
Η μόλις 17 ετών Μαλάλα Γιουσαφζάι αποτελεί τη νεώτερη βραβευθείσα με Νόμπελ και δικαιώνεται για τον αγώνα της.
Μέσα από το μπλογκ της ήδη από το 2009 περιέγραφε το όνειρό της να γίνει γιατρός. Αλλά τρία χρόνια αργότερα οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν της επιτέθηκαν μέσα στο σχολικό λεωφορείο και την πυροβόλησαν στον κεφάλι, μόνο και μόνο επειδή διακήρυττε ότι έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Επέζησε, μεταφέρθηκε στη Βρετανία για νοσηλεία κι έκτοτε έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγωνιστικότητας, θάρρους και αντίστασης στις απόπειρες φίμωσης.
Το 2013 έγινε – επίσης – η νεώτερη, που έλαβε το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερίας της Σκέψης, από το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση Γκόρντον Μπράουν ξεκίνησε μία εκστρατεία εν ονόματι της Μαλάλα με στόχο όλα τα παιδιά του κόσμου να φοιτούν σε σχολεία μέχρι το τέλος του 2015.
«¨Ενα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα στυλό, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση αποτελεί τη μόνη λύση. Πρώτα η εκπαίδευση. Σας ευχαριστώ...» είπε τον Ιούλιο του 2013 από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.
Το ίδρυμα «Μαλάλα» που συνέστησε, στηρίζει οργανώσεις προώθησης της εκπαίδευσης σε χώρες, όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία, η Ιορδανία και η Κένυα.
Το φετινό Νόμπελ ειρήνης μοιράζεται με τον Ινδό υπερασπιστή των δικαιωμάτων του παιδιού Καϊλάς Σατιάρτι.
«Πάλι οι πολιτικοί έρχονται με όμορφα λόγια, τη ρητορική τους αλλά χωρίς εφόδια. Έρχονται με τους υπολογιστές τους, αλλά χωρίς χρήματα. Έπρεπε να έρθουν με τις επιταγές και να δώσουν λεφτά στους φτωχότερους των φτωχών, στα παιδιά για να πάνε στο σχολείο, διότι αισθανόμαστε ότι το σχολείο είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν τα δικαιώματα στον κόσμο» υποστηρίζει ο Καϊλάς Σατιάρτι.
Εγκατέλειψε την ενασχόλησή του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός το 1980 και ξεκίνησε εκστρατεία κατά της παιδικής εργασίας, που ανθεί ιδιαίτερα στην πατρίδα του.
Θεωρεί ότι αρκούν τα κονδύλια των στρατιωτικών εξοπλισμών που ξοδεύονται σε όλον τον κόσμο για τρεις ημέρες προκειμένου ν΄ αλλάξουν τα δεδομένα. Υπολογίζει ότι θα συγκεντρωθούν 10 δις €, ποσό ικανό να μορφώσει τα 246 εκατομμύρια παιδιά, που εργάζονται ως σκλάβοι.