İsveç Ortadoğulu mültecilere kapılarını açtı

euronews (Türkçe) 2014-10-10

Views 19

Savaş, terör ve karşılaştıkları zorlu şartlar asırlardır Suriye ve Irak’ta yaşayan Hristiyan toplulukların peşini bırakmıyor. Robert ve ailesi Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmış. İsveç‘e sığınan aile Södertälje kentinde güvende.

Bu sanayi kentinde yaşayan 90 bin kişiden 30 bini Ortadoğu kökenli. Geçen yılın sonbaharından bu yana İsveç Suriyeli mültecilere kapılarını açtı. İsveç‘in kalıcı oturum verdiği Suriyelilerin sayısı her geçen gün giderek artıyor.

Robert ve ailesi kentteki Süryani-Ortodoks kiliselerinden biri olan Aziz Gabriel kilisesinin rahibi Eyüp Stefan tarafından karşılanıyor: “Irak’tan gelen Hristiyanlar çok acı çekiyor. Devlet yoksa, medeniyet yoksa, Hristiyanların orada yaşaması çok zor. Çok fazla insanımız yaşamını yitirdi.”

Irak’tan ve Suriye’den kaçan milyonlarca mülteci komşu ülkelerdeki kamplar kalıyor. Bu mültecilerden sadece küçük bir kısmı Avrupa’ya sığınıyor. Süryaniler aslında bundan 50 yıl önce Södertälje’ye gelmiş. Bu yüzden de Iraklı ve Suriyeli mültecilerin bu kentte yaşayan akrabaları var.

Bu Iraklı mülteci Ortadoğu’da Hristiyanların büyük zulmedildiğini ifade ediyor: “En başta istedikleri parayı verdik. Ancak tekrar geldiklerinde ödemekte zorlandım. Beni ve kızımı kaçırdılar. Şans eseri arabayı kullanan kişi bir araca çarptı, kapıyı açtım ve kaçtık.”

Suriyeli rahip, Robert ve ailesini ziyaret ediyor. Onlar İsveç toplumuna kısa sürede entegre olabilmek için bu yeni dili hemen öğrenmiş.

Robert bize Suriye’deki teröristlerin insanları nasıl kaçırdığını anlatıyor: “İki Hristiyan‘ın, genç bir adam ve babasının kaçırıldığını ve öldürüldüğünü biliyorum. Şu anda yoksul insanları, orta sınıftakileri, zenginleri, yani herkesi kaçırıyorlar. Bu yüzden de sadece kendim için değil, çocuklarım için de korktum.”

İbrahim de Suriye’de yaşanan şiddet olayları nedeniyle altı ay önce ülkesini terk ederek buraya yerleşmiş. O yeni yaşamına alışmaya çalışırken, futbol takımına bile girmiş: “Suriye’deki Hristiyanlara gerçekten baskı uygulanıyor. Hristiyan kadınlara tecavüz ediyorlar. Hristiyan erkekler de ayrımcılığa maruz kalıyor. Haç taktıkları zaman, onlar inançsız yabancılar olarak görülüyor.”

Södertälje sosyal demokrat bir belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Ancak geçen seçimlerde göçmen karşıtı parti oy oranını artırdı.

İbrahim’e Suriye’yi neden terk ettiğini anlatıyor: “Bir akrabamız bir yerden başka bir yere giderken El Nusra grubu tarafından kaçırıldı. Başını kesmek istediler. Onun öldürülüp öldürülmediğini bilmiyoruz.”

İsveç Süryani Federasyonu Başkanı Afram Yakup, Hristiyanların Ortadoğu topraklarını terk etmesi durumunda bölgedeki binlerce yıllık bir kültürün yok olacağını ifade ediyor: “Şu anda her gün 10 ile 20 arasında Süryani ailenin Irak‘ı terk ettiğine dair haberler alıyorum. Bölgedeki biz Hristiyanların kökünü kurutuyorlar. Politikacılardan ve hükümetlerden Süryanilerin Ortadoğu’da kalmasına yardım etmelerini rica ediyoruz.”

İsveç makamları ve üniversiteleri Robert gibi yabancılara ülkeye giriş yapmalarının ardından iş anlamında da profesyonel destek veriyor.

Södertalje dünyanın dört bir tarafından İsveç’e gelen mültecilerin gözdesi haline geldi. Burası Avrupa’da Suriyeli nüfusunun en çok yaşadığı yer.

BONUS 1: Boel Godner (Södertälje’nin belediye başkanı)

İsveç‘in Södertälje kentinin belediye başkanı Boel Godner, euronews’e özel bir röportaj verdi. Bu linke tıklayarak röportajın tamamının dinleyebilirsiniz.

BONUS 2: Afram Yakup (İsveç Süryani Federasyonu Başkanı)

İsveç Süryani Federasyonu Başkanı Afram Yakup, euronews’e özel bir röportaj verdi. Bu linke tıklayarak röportajın tamamının dinleyebilirsiniz.

Share This Video


Download

  
Report form