Türkiye, Irak ve Suriye üçgeninde azınlık olarak yaşayan Kürtler Irak Şam İslam Devleti örgütünün önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. Terör örgütünün yayılmasını yavaşlatan bu halk, Suriye’deki IŞİD tehlikesinden Türkiye’ye sığınarak korunmaya çalışıyor.
IŞİD teröründen kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli Kürtlerin saysı 2 yüz bine yaklaşmış durumda.
Fakat kaydedilemeyen büyük bir çoğunlukta daha önce Türkiye’ye gelen akrabalarının yanına sığınıyor.
Türkiye’nin güney doğusu PKK ile 30 sene süren ve 45 binden fazla insanın öldüğü çatışmalara sahne oldu. Bu çatışmaların sonunda PKK lideri Abdullah Öcalan, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
2012 yılında ise hükümet, daha çok Kürt azınlığını temsil eden siyasi partilerle zorlu bir barış sürecine girdi.
14 Mayıs 2013’te 2 bin PKK militanı Türkiye’nin güneydoğusundan çekilerek Irak’a yerleşti.
Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD‘ın ortaya çıkması sınırları alt üst ederken bölgede barış umutlarını erteledi. IŞİD eğer Kobani’yi ele geçirirse, Suriye-Türkiye sınırında ‘uzun bir hattı’‘ kontrol altına almış olacak.
Çatışmaların artmasıyla sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani’nin ‘düşmek üzere’‘ olduğunu belirterek, sadece havadan bombalamakla ‘bu terörün’ sonlandırılamayacağını ‘‘Kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava saldırıyla bu iş çözülmez’‘ ifadelerini kullandı.
Irak’ta 4,6 milyon nüfusa sahip Kürt halkı petrol zenginliğiyle bilinen özerk bir bölgenin yönetimine sahip.
Kürtlerin çoğunlukta olduğu birçok bölgeyi ele geçiren IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki ilerleyişi hava harekatı sonucunda durdu. Ancak örgütün önemli ölçüde gerilemesi henüz sağlanmış değil.