Το κέντρο του Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να είναι κατάμεστο από τους μετέχοντες στο αποκαλούμενο “κίνημα της ομπρέλας”.
Οι διαδηλωτές αψηφούν την προειδοποιητικού χαρακτήρα απαίτηση του κυβερνήτη ν’ αποσυρθούν άμεσα και να επιστρέψει η περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς.
«Οι διοργανωτές της “Κατάληψης του Κέντρου” έχουν πει πολλάκις κατά το παρελθόν ότι αν το κίνημα βγει εκτός ελέγχου, τότε θα σταματήσουν. Έτσι τώρα, καλώ τους διοργανωτές να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους και να σταματήσουν τις πράξεις τους άμεσα» τόνισε ο Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, διοικητής του Χονγκ Κονγκ.
Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει λόγω των ταραχών των προηγούμενων ημερών και την πρόσβαση των στελεχών και του προσωπικού να είναι αδύνατη, η οικονομική δραστηριότητα έχει παραλύσει.
Στην κρίση παρενέβη κι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η χώρα του οποίου, την 1η Ιουλίου 1997 παρέδωσε τη διοίκηση στην Κίνα, υπό τον όρο της ευρύτερης αυτονομίας μέσα σε καθεστώς “μία χώρα, δύο συστήματα”.
«Φυσικά νοιώθω βαθύτατη υποχρέωση και έχω εκφράσει πόσο ανήσυχοι είμαστε με όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ. Διότι, προφανώς όταν καταλήξαμε σε συμφωνία με την Κίνα, υπήρξαν λεπτομέρειες γύρω από τη σημασία της παροχής στο λαό του Χονγκ Κονγκ ενός δημοκρατικού μέλλοντος μέσω της προσέγγισης ενός διπλού συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο αποφασίσαμε από κοινού με τους Κινέζους» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Η κατάσταση είναι ήρεμη τις τελευταίες ώρες, αλλά με δεδομένο ότι το πλήθος πολλαπλασιάζεται εν’ όψει της επετείου της 1ης Οκτωβρίου και του τελεσιγράφου, που απηύθυναν οι διοργανωτές για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, κανείς να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των γεγονότων.