Τα βέλη των ευρωβουλευτών περιμένουν ορισμένοι από τους υποψήφιους επιτρόπους στη διάρκεια των ακροάσεων της επόμενης εβδομάδας. Ο Τζόναθαν Χιλ για παράδειγμα από τη Μεγ. Βρετανία έχει δεχτεί έντονη κριτική καθώς στο παρελθόν εργαζόταν για λόμπι του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Θέλετε πραγματικά να εμπιστευτούμε τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε έναν πρώην λομπίστα από τη Μεγ. Βρετανία; Προφανώς αυτός ο άνθρωπος τοποθετήθηκε εκεί προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα του City του Λονδίνου από τη βρετανική κυβέρνηση» είπε ο Φιλίπ Λαμπέρ από τους Πρασίνους.
Ο Τίμπορ Ναβράτσιτς από την Ουγγαρία θα είναι πιθανότατα ο δεύτερος στόχος εξαιτίας του δημοκρατικού ελλείμματος της κυβέρνησης Ορμπάν.
«Βλέπετε τον απεσταλμένο του Ορμπάν με αρμοδιότητες που αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Από μία κυβέρνηση που περιφρονεί την ιδιότητα αυτή. Αυτό είναι λίγο εκτός τόπου» σχολίασε ο Λαμπέρ.
Η Αλένκα Μπράτουτσεκ από τη Σλοβενία έχει επίσης δεχτεί κριτική και γιατί η υποψηφιότητά της ανακοινώθηκε όσο ήταν πρωθυπουργός.
«Δεν μπορείς να αποφασίσεις από πριν. Πρώτα δίνεις εξετάσεις, ακροάσεις και μετά η αξιολόγηση. Και τότε αποφασίζεις, στο τέλος των αξιολογήσεων εάν θα ψηφίσεις υπέρ ή κατά ενός επιτρόπου ή εάν θα ζητήσεις την τροποποίηση ενός χαρτοφυλακίου» δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα από τους Σοσιαλιστές.
Ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο είχε και αυτός συμφέροντα στον πετρελαϊκό κλάδο. Και εκτός αυτού, έχει επικριθεί και για σεξιστικά σχόλια.
«Στην ομάδα μας δεν υπάρχει προκατάληψη, όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται ή τι είδους χαρτοφυλάκιο θα έχουν στο μέλλον» είπε ο κεντροδεξιός Μάνφρεντ Βέμπερ.
Και ο Πιέρ Μοσκοβισί θεωρείται ότι δεν έκανε πολλά για τη γαλλική οικονομία και παρόλα αυτά θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας στη νέα Κομισιόν.
Οι ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ξεκινούν στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 7 Οκτωβρίου. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για το σύνολο της Κομισιόν και όχι για υποψηφίους έναν προς έναν.