Dünyanın sorunlarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri değerlendirdi

euronews (Türkçe) 2014-09-23

Views 43

Dünyada son zamanlarda terör, küresel ısınma ve salgın gibi büyük sorunlar mevcut. Bu hafta, Euronews, 9. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon dünyanın sorunlarını değerlendirdi.

İsabelle Kumar, Euronews:

Şu anda dünyada, terörizm, savaş,ve küresel ısınma gibi bir takım endişe verici sorunlar var. Ülke liderleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve iklim değişikliği zirvesine dünyanın sorunlarını ele alacaklar… Toplantılar benim de başlıklarım arasında. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, programımıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:

Programınızda bu sorunları sizinle tartışmak benim için bir keyif.

İsabelle Kumar, Euronews:

Dünya şu sıralar korkunç bir yer gibi duruyor. BM’nin yegane amacı ise dünya barışı ve küresel güvenliği sağlamak. Yaşanan son gelişmelerden sonra işlerin biraz çığırından çıktığının hissine kapılıyor musunuz?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:

BM, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörü ve Batı Afrika’daki Ebola salgını gibi önemli sorunların üstesinden gelmek için elinden geleni yapıyor. Tabii Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya ve Somali gibi sorunlar da var. Şu anda sayısız krizin yaşandığı bir zaman içinde yaşıyoruz. Ancak, dünya tek bir çatı altında birleşirse sorunları halledebiliriz. Çoğu dünya liderinin BM zirvesine gelmesi memnuniyet verici. Doğru zamanın BM Genel Kurulunun olduğunun kanısındayım çünkü tüm dünya liderleri burada olacak.Liderliklerini göstermeleri için tam zamanı. Tek bir hedefte birleşebilmek fazlasıyla önemli.

İsabelle Kumar, Euronews:

İzleyicilerimize ve internet’ten bizi takip edenlere bu röportaja katılmalarını istedik ve yüzlerce soruyla karşılaştık. Dominik Gora şu anda karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlike nedir diye size bir soru yöneltmiş.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:

Bu Genel Kurulda 3 önemli krizin üstünde duracak. Birincisi tüm insanlık için bir tehdit olan IŞİD. Bu konu üzerinde tüm ülkelerin beraber hareket etmesi ve dayanışmaya katılması gerekiyor. İkincisi, çağımızın en büyük sorunlarından olan ilkim değişikliği. Bu konuyu dünya sıcaklığının 2 dereceden fazla yükselmemesi adına tartışmamız gerekiyor. Eğer şu anda hareket etmezsek ileride çok daha vahim sonuçlar doğurabilir. Öbür konu ise Batı Afrika’daki Ebola salgını. Acil müdahale, insani yardım ve siyasi irade gerektiren üç önemli ve kritik sorunu çözebilmek bizim burada toplanmamızın sebebi.

İsabelle Kumar, Euronews:

ABD Başkanı Barack Obama, daha fazla insanın İslami Devlet ile savaşması için Birleşmiş Milletler Genel kurulunu toplama kararı aldığını söyledi. Obama, grubu zayıflatmak ve yok etmek istediğini sözlerine ekledi. İslami Devlet gibi bir örgütü yok etmek size mümkün mü?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:

Terörü yok etmek için istekli, kararlı ve bütün olarak hareket etmeliyiz. Elimizden gelen her imkanı seferber etmeliyiz. Başkan Obama’nın sözlerine katılıyorum. Batı dünyasının Fransa, Birleşik Krallık, Avustralya gibi lider ülkeleri elinden geleni yapmak istiyorlar. Birçok farklı ülke de desteğini veriyor. Eğer şimdiden müdahale edilmezse, korkarım terör unsurları tüm dünya ülkelerine yayılacak.

İsabelle Kumar, Euronews:

Diplomatların diplomatı olarak İslam Devleti ile müzakere yapmaya sıcak bakıyor musunuz?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:

Barbarca, hareketlerine hepimiz şahit olduk. Şiddet ve baş kesme gibi kanlı eylemler fazlasıyla üzücü. Bunların hiçbiri kabul edilemez nitelikte. Uluslararası camianın bunu görmesi gerekiyor. Tüm ülkelerin sağlam iradesiyle terör unsurlarına geçit vermeyeceğimizi üstüne basarak dile getirmemiz gereli.

İsabelle Kumar, Euronews:

IŞİD gibi bir terör örgütüne karşı strateji oluşturmak bir hayli zor. BM’nin desteği olmadan Irak’a askeri müdahale için koalisyon oluşması içinizi rahatlatıyor mu ?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:

Öncelikle Suriye’de dört yıldır yaşanan krize ve trajediye bakıldığında burada sadece önemli olan unsur askeri müdahale değil. Suriye’de yaşanan trajedi, terörün ülke içinde kök salmasını sağladı ve terör yuvası haline getirdi. Dünyanın neresinden olursa olsun ülke liderlerinin bu tehlikeli durum karşısında orada yaşayan insanlara ulaşması ve halkın sesini dinlemesi gerekiyor. Sorunları nedir? İstekleri nelerdir? Ne yapmak istiyorlar ? bunları sormaları lazım.

İsabelle Kumar, Euronews:
5,36-5,43
Fransa ve ABD tarafından Irak’a düzenlenecek hava saldırılarını destekliyor musunuz?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon:
5,43-6,09
Irak hükumeti tarafından düzenlenmesi istenen Amerika’nın askeri operasyonlarını onayladım. Bunu elbette destekledim. Bu müdahaleyi yapabilecek ve istekli olan tüm ülkelerin dayanışmaya katılması gerekiyor. Çünkü IŞİD, insanlık adına ortak bir tehdit oluşturuyor.

İsabelle Kumar, Euronews:

Peki Suriye’de ne yapmalı ? Tayin edilen strateji biraz belirsiz duruyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yaptığı aç

Share This Video


Download

  
Report form