Μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία, οι Καταλανοί κοιτάζουν με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Τι θα γίνει μετά;
Ο Σκοτσέζος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ίαν Χάντιγκτον δηλώνει αισιόδοξος.
«Η κυβέρνηση της Μεγ. Βρετανίας ως κράτος μέλος θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Σκωτίας ώστε από κοινού ως γείτονες στην ΕΕ να διασφαλίσουν μία ομαλή μετάβαση».
Η Καταλονία αντίθετα με τις επιταγές του ισπανικού συντάγματος, θα διεξάγει δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου.
Μια ανεξάρτητη Καταλονία έχει πολλά να προσφέρει στην ΕΕ σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Έρνεστ Μαραγκάλ ο οποίος είναι υπέρ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.
«Η Καταλονία είναι ένα παλιό ευρωπαϊκό έθνος και πρέπει να λειτουργεί ως τέτοιο. Δεν ερχόμαστε στην Ευρώπη για να ζητήσουμε ή να κερδίσουμε προστασία».
Η Καταλονία όμως, είναι διαφορετική περίπτωση. Το δημοψήφισμα στη Σκωτία, σε αντίθεση με την Ισπανία είναι νόμιμο όπως εξηγεί η Σόνια Πιεδραφίτα από το Κέντρο μελετών ευρωπαϊκής πολιτικής.
«Για παράδειγμα, εάν η Σκωτία αποφασίσει ότι θέλει εξαιρέσεις που έχει η Μεγ. Βρετανία, και θέλει να συνεχίσει με τη λίρα θα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν έχει μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα» είπε για τη Σκοτία και συνέχισε σχολιάζοντας την περίπτωση της Καταλονίας. .
«Στην περίπτωση της Καταλονίας η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό σημαίνει ότι η καταλανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί, αλλιώς θα θεωρηθεί πράξη πολιτικής ανυπακοής».
Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα.