Ξεπερνώντας τους αρχικούς δισταγμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θέσει από την Παρασκευή σε ισχύ το νέο πακέτο κυρώσεων προς την Ρωσία.
Μετά την επικύρωση της συμφωνίας των «28» , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι. διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις θα επανεξεταστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπο το πρίσμα των εξελίξεων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να απαντήσει με ισοδύναμα μέτρα.
«Πρόκειται για μια απολύτως μη φιλική πολιτική, η οποία μεταξύ άλλων έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική πολιτική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα ότι θα λάβουμε ισοδύναμα μέτρα. Η απάντησή μας θα είναι ανάλογη με την ζημιά που αυτές οι κυρώσεις θα προκαλέσουν στην οικονομία της χώρας», υποστήριξε ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.
Οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε εμποδίζουν την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, της Rosneft και της Transneft, αλλά και της πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom. Επίσης τα ονόματα δεκάδων αξιωματούχων από τη Ρωσία και φιλορώσων από την Ουκρανία προστίθενται στη λίστα όσων αντιμετωπίζουν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Η εξαγγελία των κυρώσεων ώθησε το ρούβλι σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Ανάμεσα στα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει σε ανταπόδοση το Κρεμλίνο είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την ΕΕ, καθώς και η απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών.
Ενώ οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο Τατζικιστάν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και μετά την ολοκλήρωση των επαφών τόνισε, ότι τα κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια των δυο πλευρών προχωρούν κανονικά.