Ukrayna’nın doğusunda Rusya taraftarı direnişçilerin savaş araçlarının arasında bir Rus tankı. Rusya sınırına 6 kilometre mesafede kaydedilen görüntüler Moskova yönetiminin isyancılara verdiği desteğin açık bir kanıtı olarak yorumlanıyor. Aynı şekilde NATO tarafından yayımlanan uydu görüntüleri de Rus askerlerinin Ukrayna topraklarında askeri operasyonlara katıldığını gösteriyor. Bu yardım sayesinde isyancıların Kiev’e karşı direnebildiğinin sanan Avrupa Birliği ülkeleri ise endişeli.
Son Avrupa Birliği zirvesinde konuşan AB Dönem Başkanı Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Gribauskaite sözünü sakınmadı:
“Bence durum kötüleşiyor. Rusya işin içine açıkça ve doğrudan karışmış durumda. Ukrayna’ya karşı savaş açtığı çok net. Bu da Avrupa’ya yakın bir ülkeye savaş açmış, yani uygulamada Avrupa’ya savaş açmış demek.”
Öte yandan Avrupa Birliği Rusya’ya olan yaptırımlarında henüz bir değişikliğe gitmedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in savunduğu krizin silahla çözülemeyeceği tezi uygulanmaya devam ediliyor:
Almanya Başbakanı Angela Merkel:
“Kişisel olarak düşüncem silah tedariğini Almanya’nın uygun bulmadığı yönünde. Bunu yapmamayı istememizin nedenine getirdiğim yorum bu düşünce ile paralellik içinde. Bu da çatışmaya silahla çözüm bulunamayacağı anlamına geliyor.”
Fakat Amerika Birleşik Devletleri’nde bu politikanın etkinliği konusundaki şüpheler artıyor:
“Ruslar çok cesur ve dayanıklı. Her türlü ekonomik soruna göğüs gerebilirler.”
Demokrat ve Cumhuriyetçilerden Kiev’e askeri yardım yapılması çağrısına ise Başkan Obama sıcak bakmıyor:
“Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgede askeri açıdan karşı karşıya gelmesi seçeneklerimiz arasında bulunmuyor.”
Bununla birlikte Başkan Obama NATO’ya üye ülkelere yapılacak bir saldırı ya da tehdidin tüm üyelere yapılmış varsayılacağını açıkladı. Ukrayna’nın Pakt’a üye olmaması ise Batılı ülkeleri kritik bir pozisyona sokuyor.