TBMM İç Tüzüğüne Göre; "Komisyon Ancak Çoğunluğu Olduğu Takdirde Önergelere Katılabilir" Mustafa ELİTAŞ

Views 4

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – Sayın Başkan, değerli milletvekillerim; Sayın Zozani’nin yaptığı itiraz yerinde olmayan bir itiraz. Şöyle ki yerinde olmayan itiraz: İç Tüzük’ün 87’nci maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuşulan konularla ilgili verilen önergeyi düzenlemiştir.
Bakın, 60’ncı maddeden itibaren Genel Kurul görüşmeleriyle ilgili kısım devam eder. Ondan önceki görüşmelerde, belki İç Tüzük 35’le ilgili kısmı söyleyebilirsiniz. İç Tüzük 35’le ilgili kısımlarla itirazlar yapılmış ve Meclis Başkanlığına da muhtemelen gidip Meclis Başkanlığı konusundaki komisyonun kararlılığı devam etmiştir. Bununla ilgili çeşitli örnekler de vardır, hem Plan ve Bütçe Komisyonunda hem İçişleri Komisyonunda ve diğer komisyonlarda bu dediğiniz örnekler mevcuttur.
Yine, İç Tüzük’ün 26’ncı maddesinde “Komisyon gündemine hâkimdir…” Milletvekillerinin getirdiği kanun tekliflerini görüşmekle ilgili “Komisyon gündemine hâkimdir.” maddesine baktığınız takdirde, 26’ncı madde İç Tüzük’ün 35’inci maddesi konusunda farklı bir anlayışı da beraberinde getirmiştir.
Sayın Ayşenur Bahçekapılı’nın geçen hafta yaptığı uygulama İç Tüzük’e uygun bir uygulamadır.
Niye uygun bir uygulamadır? Mesela, diyelim ki 7000 no.lu kanun… Eğer, 7000 no.lu kanunda bir değişiklik yapmak istediğiniz takdirde, elinizdeki komisyon metninde 7000 no.lu kanun yoksa İç Tüzük’ün 87’nci maddesine göre onu koyamazsınız, Genel Kurulda koyamazsınız.
Ama diyelim ki 7000 no.lu kanunla ilgili…
7000 no.lu kanunla ilgili herhangi bir madde değişikliğini koyarsanız madde ihdasını gerektirir, komisyonun salt çoğunluğunun orada oturması gerekir.
Ama 7000 no.lu kanunun diyelim ki 1 no.lu maddesini değiştirecek bir önerge verirseniz komisyona katılıp katılmadığını sorarsınız ve komisyon da çoğunluğu olmadığı takdirde…
Komisyon ancak çoğunluğu olduğu takdirde önergelere katılabilir.
Komisyon çoğunluğu olmadığı takdirde ya takdire bırakır veya önergeyi reddeder. İç Tüzük’ün 87’nci maddesi tamamen Genel Kurulun çalışmalarıyla ilgili bir düzenlemedir. Siz İç Tüzük 35’le ilgili kısma itiraz ediyorsunuz.
Sayın Zozani, beni dinlemiyorsunuz.
İç Tüzük 35’le ilgili olan kısma itirazınızı sizin başlangıçta yapmanız gerekirdi. Nitekim onunla ilgili itirazlar başlangıçta komisyon aşamasında yapılmış, Meclis Başkanlığınca da bu konuda araştırmalar yapılmış ve önceki teamüller çerçevesinde de oluşturulduğundan dolayı, Komisyon raporu bastırılıp milletvekillerine dağıtılmış ve 100’üncü maddeye kadar da görüşülmüştür. 99’uncu maddesi görüşülen bir konuda “Siz bunu Komisyon metninden çıkarmalısınız.” deme hakkına sahip değilsiniz, Meclis Başkanlığının da zaten böyle bir yetkisi yoktur.
O anlamda, bu yaptığınız eleştirinin yanlış olduğunu ifade ediyorum.
Başkanlığın tutumunun doğru olduğunu ifade ediyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Ak Parti Grup Önerisi Görüşülüyor. Kayseri Milletvekili Grup Başkanvekili Mustafa ELİTAŞ
Tarih: 12.08.2014
Saat: 18:46
Kanal Adı: Trt3-Trt Gap
Program Adı: Genel Kurul

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS