İnsanoğlu ilk defa bir kuyruklu yıldızın dünyasına girmeyi başarmış durumda. Avrupa Uzay Ajansı‘nın 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını keşfetmek için 10 yıl önce fırlattığı uzay aracı Rosetta, yıldızın yörüngesine girmeyi başardı.
Operasyonun lideri Paolo Ferri’ye göre 10 yıl 5 aydır yıldızın yörüngesine girebilmek için 6 buçuk milyon yol kateden araç, bilimadamları için yeni bir çığır açacak:
“Öncelikli olarak kuyruklu yıldızlarla ilgili öğrenebileceğimiz her şeyi öğrenmek istiyoruz. Ancak şimdiye kadar bile toplanan bilgi daha önce kuyruklu yıldızlar hakkında bildiklerimizin bin katı oldu.”
Rosetta’nın asıl büyük sınavı Kasım ayında olacak. Yörüngedeyken kuyruklu yıldıza iyice yaklaşması planlanan Rosetta’nın, Kasım’da yıldızın yüzeyine bir modül indirmesi planlanıyor.
Avrupa Uzay Ajansı‘nda Bilimsel Danışman olan Mark McCauchrean ise kuyruklu yıldıza iniş yapmanın zorluklarının altını çiziyor:
“Bu çılgın şeklin yarattığı durumlardan birisi, iniş için yeterli büyüklükte alan bulabilmek. Tabii ki kuyruklu yıldız dediğimiz aktif bir oluşum, gaz çıkartıyor,duman çıkartıyor. Biz bu yapıya doğru uçuyoruz, çok büyük bir hızla değil, yani uzay aracını tehlikeye atmaz ancak yine de dikkate almamız gereken bir faktör. Yani sonuçta bu büyük bir sınav olacak bizim için, biz de buna hazırız.”
Rosetta, yaklaştıkça kuyruklu yıldızdan daha detaylı fotoğraflar gönderiyor. Son fotoğraflarda, şeklinden dolayı kuyruklu yıldıza ‘lastik ördek’ takma ismi verildi.