Rosetta uzay gözlem sondası hedefine çok yakın

euronews (Türkçe) 2014-08-05

Views 33

10 yıldır uzayda yolculuk yaparak 6 milyar kilometre kat eden Rosetta uzay gözlem sondası sonunda hedefine ulaşıyor. Uzay aracı çarşamba günü Çuryimov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının 100 kilometre yakınından geçecek ve bu toz bulutunun sırlarını çözmeye çalışacak. Bir kuyruklu yıldızın yörüngesine oturarak bir ilke de imza atacak olan Rosetta, bu sayede güneş sisteminin evrimini doğumundan itibaren inceleyebilecek.

Avrupa Uzay Ajansı‘nın (ESA) büyük bir bölümünü finanse ettiği projenin 2015’in Aralık ayında sonlanması planlanıyor. Bu tarih aynı zamanda kuyruklu yıldızın güneşe en yakın olacağı dönem:

“Bu muhteşem misyon tarihte bir ilke imza atıyor. Zira bir kuyruklu yıldıza ulaşılıp üzerine iniş yapılması denenecek. Bu uzun bir yolculuk çünkü kuyruklu yıldızın yörünge hızına ulaşmamız gerekli.”

Rosetta’ya yerleştirilen kameralar kuyruklu yıldızın farklı yapısını da ortaya çıkardı. Çift katmandan oluşan yıldızın küçük kısmı plastikten oyuncak bir ördeğe benziyor. Ekim ayından itibaren yörüngeye oturacak Rosetta, kuyruklu yıldıza 30 kilometre mesafedeki yörüngesinde dönmeye başlayacak.

Uzay aracı yıldızın çekirdeğine 3 kilometre mesafeye kadar yaklaşacak. Daha sonra ise Philae adlı robotu bırakarak yıldızın hangi maddelerden oluştuğunu tetkik edecek.

Share This Video


Download

  
Report form