Gelişmekte ve kalkınmakta olan BRICS ülkeleri Batılı ülkelerin mali egemenliğini kıracak bir proje için düğmeye bastı.
Brezilya’nın ev sahipliğinde bir araya gelen Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika kurmayı planladıkları kalkınma bankası ile Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) alternatif olmayı hedefliyor. Washington merkezli bu iki kuruma yapılan eleştirilerin de böylece giderilmesi umut ediliyor.
Fakat kalkınmakta olan ülkelerden gelecek dev alt yapı masraflarının karşılanabilmesi için
BRICS ülkelerinin kesenin ağzını açması gerekecek. 50 milyar Dolarlık bir kapitale sahip olacak kuruma her üye ülke de 50 milyar Dolarlık mali katkıda bulunacak.
Ayrıca üye ülkelerin karşılaşabileceği olası para krizlerine karşı BRICS 100 milyar Dolar seviyesinde bir fon rezervine sahip olacak. Bu miktarın, 54 milyar Doları Rusya, Hindistan ve Brezilya, 41’i Çin ve 5 milyarı ise Güney Afrika tarafından karşılanacak.
Bununla birlikte taraflar arasında tüm pürüzler henüz giderilebilmiş değil. Örneğin bankanın merkezinin nerede olacağı şimdilik yanıtsız. Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, endişeleri gidermek için Pekin’in bankayı kendi çıkarları için kullanmayacağını açıklaması gerekti.
Zira hiç durmadan yükselen Asya devine oranla hız kaybeden Rus ve Brezilya ekonomilerinin bu sene büyüme oranları yüzde 1 ile sınırlı kalacak.
Yine de ekonomist Cui Li’ye göre BRICS ülkeleri dünya nüfusunun yüzde 40‘ını oluşturuyor ve
önemli bir gayri safi milli hasılaya sahip:
“Kalkınan en büyük pazarlardan biri oldukları için çok önemli bir pozisyonda kalacaklar. Son yıllarda BRICS ülkeleri dünya kalkınmasının yarısını oluşturdu. Bu ülkelerin katılımı açısından bunun çok fazla olduğu görülüyor. Yani bunlar çok önemli oluşumlar.”
BRICS zirvesinin diğer bir özelliği de Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları kırması. Ukrayna ve Kırım krizinin ardından G8 Zirvesi’ne çağrılmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu şekilde uluslararası arenaya yeniden dönme fırsatı yakaladı. Bu şekilde BRICS ülkeleri kalkınan ülkelerin savunduğu çok kutuplu diplomasinin de bir tanıtımını yapmış oldu.