Beyin travması tedavi yöntemleri

euronews (Türkçe) 2014-06-09

Views 25

Futuris programı bu hafta beyin travması geçiren hastarın tedavi yöntemlerini araştırdı. Avrupa’da her sene yaklaşık 1.5 milyon insan beyin travması geçiriyor. Çoğu vaka birbirinden farklı olduğu için teşhis ve tedavi zorlaşıyor. Bir Avrupa araştırma projesi, geliştirilen bir veri bankası sayesinde benzer hastaların durumlarını kıyaslıyarak tedavi sürecini hızlandırıyor ve klinik çalışanlarına ve doktorlara büyük kolaylıklar sağlıyor.

Bu programda Finlandıyalı Jouni Salmenjaakko’nun geçirdiği beyin travması vakası konu alınıyor.

Sadece bir sene önce Jouni’nin ve ailesinin hayatı kötü bir şekilde değişti. Bilim adamları şu anda bunu eski haline getirmek için uğraşıyor.

Jouni Finlandiya’da Turku şehrinde yaşıyor. 47 yaşındaki üst düzey yönetici şimdi tüm zamanını ailesi ile geçiriyor. Dubai’de bir iş seyahatinde geçirdiği trafik kazası sonucu artık iş yapamaz durumu gelmiş.

Jouni Salmenjaakko, Beyin Travması Geçiren Hasta: ‘‘Kafam önce arkaya, sonra da öne doğru gitti. Daha sonra da şoför koltuğuna kafamı çarptım. Arabanın içerisinde yuvarlandım ancak artık çok bir şey hatırlamıyorum.’‘

Aldığı ciddi yaralar kazadan hemen sonra iyileşirken, bilinç kaybı tekrarlamaya devam etmiş. Vücudunun bazı organlarını hareket ettiremez hale gelmiş. Tedavi süreci hayatını daha da iyi hale getirse de sorunlar hala devam ediyor.

Jouni Salmenjaakko, Beyin Travması Geçiren Hasta: ‘‘Şu anda birçok zorluk içeren devamlı bir acı ile yaşıyorum. Hafızamın dengesi alt üst oldu. Burada tek başıma gezemiyorum. Çünkü kayboluyorum. Bu yüzden yeni kuralları olan bu hayatıma alışmak zorundayım.’‘

Peki, Jouni gibi beyin travması geçiren hastalara ne yapılabilir?’‘

Beyin travması vakalarını tedavi etmek zordur. Çünkü her travma farklıdır. Vücudumuzu tam olarak beynimiz kontrol ettiği için nörologlar teşhis ve tedavi konusunda zorlanıyorlar.

Bu sebeple bir Avrupa araştırma projesinde bilim adamları beyin travması vakaları örneklerini toplayarak büyük bir veri bankası oluşturdu. Bu yöntem ile doktorlar hastalarını daha kolay tedavi edebilecek.

Olli Tenovuo, Turku Universitesi Hastanesi, Nörolog: ‘‘Hastanın tüm geçmişini araştırıyoruz. Daha önce ne gibi rahatsızlıklar geçirdiğine bakıyoruz. Tedavi sürecinde aldığı ilaçlar inceleniyor. Görsel veriler kontrol ediliyor ve kan tahlillerine bakarak daha sağlıklı bilgiler elde ediyoruz.’‘

Veri bankalarına bakarak nörologlar hastalarını daha önceki vakalar ile karşılaştırabiliyor. Mühendisler algoritma ve istatistik bilgilerini doğru bir şekilde harmanlamak zorundadır. Aynı şekilde doktorlar veri bankasından yararlanarak farklı bireylerin tedavi sonuçlarını tam olarak tesbit edebiliyorlar.

Mark van Gils, Biyomedikal Mühendis, Beyin Travması Projesi Çalışanı: ‘‘Kaybettiğimiz birçok veri mevcut. Bazı vakalarda kan örneği ve tomografi yöntemine başvuramıyoruz. Bu sebeple klinik çalışanları için tüm veri farklarını güncelliyor ve onlara güvenilir ve anlaşılır bilgiler sunuyoruz.’‘

Jouni’nin geçirdiği beyin travması için bu seminer dahil, özel bir tedavi yöntemi uygulanıyor. Zorlu geçen aylardan sonra bu hasta artık önünü görebiliyor.

Jouni Salmenjaakko, Beyin Travması Geçiren Hasta: ‘‘Hayatımı eski haline getirmeye çalışıyorum. Müzik dinliyor ve arkadaşlarımla buluşuyorum. Belki de ileride gönüllü olarak bir yerde çalışırım. Benimle aynı durumda olan hastalara bakar ve iyileşmelerine yardım ederim. Bunun gibi şeyler yaparım.’‘

Aşağıdaki linki tıklayarak konu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

www.tbicare.eu

Share This Video


Download

  
Report form
RELATED VIDEOS