Dünyanın göz bebeği şehri İstanbul hayali yüzyıllar sürmüş bir projeye atılan imzayla dünyanın merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Benzersiz İstanbul Boğazıyla dünyanın en güzel su geçişine sahip İstanbul dünyanın en güzel su kanalına sahip olmak gibi yüzyılın projesiyle yola çıkarken İstanbul'dan yeni bir şehir doğuyor.
Bir başka değişle 7.5 milyonluk nüfusuyla Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en büyük 2. Şehri yine İstanbul'dan doğuyor . Kanal İstanbul ve yeni şehir proje alanı büyük 453 milyon metrekaredir. Bunun 78 milyon metrekaresi havaalanı, 30 milyon metrekaresi Kanal İstanbul ,33 milyon metrekaresi Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekaresi yollar , 167 milyon metrekaresi imar parseli 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alandır. Aslında yollara ayrılan alanın içinde 26 milyon metrekare ağaçlandırılmış kaldırım ve refüjle imara ayrılmış alanın içinde 83 milyon metrekare gene yeşilliğe ayrılmış alan vardır. Bu 2 yeşil alana ortak yeşil alanda katılırsa toplamda 146 milyon metrekareyi bulan yeşil alan söz konusudur.
Bu miktar havaalanı ve Kanal İstanbul'un kapladığı alanlar hariç tutulursa toplam proje alanının yüzde 42'sini teçkil etmektedir. Bu miktar dünyanın büyük şehirleri arasında açık ara en fazla yeşil alan olup belkide 21. Yüzyıl için tüm dünyada tek olacaktır. Yollara ayrılan 108 milyon metre kare alan sayesinde 7.5 milyon nüfusa ve trafiğin en yoğun olduğu saatlere rağmen hiçbir trafik sıkıntısı yaşanmayacaktır.
Bu tüm dünya şehirleri için bir ilk ve belki bir yüzyıl için tek olacaktır. Küçükçekmece gölü ve Sazlıdere Barajı üzerinden geçerekTerkos gölünün doğusundan Karadenize kavuşan Kanal İstanbul'un 400 metre genişliği , 25 metre derinliği, Küçükçekmece göl geçişinde 1000 metre ila 2200 metre arasında değişen genişliği vardır. Kanal boyunca 5'i devlet karayollarını , 5'i ise Kanalın doğu ve batı yakasında kurulacak yeni şehiri birbirine bağlayacak her biri farklı dizaynıyla genel görünüme muhteşemlik katıcak 10 köprü yer alacaktır. Kanal boyunca her 2 yakada 100 er metre genişliğinde alanlar yeşile,parklara ve regülasyona ayrılmıştır. Bu alanlara ulaşımı sağlayacak her 2 yakada 50 metre genişliğinde 8 şeritli sahil caddeleri ve bu caddelerin altına inşa edilecek 150 bin araç kapasiteli otoparklar Kanal İstanbul'u yaşamaya gelicekler için sorunsuz bir trafik sağlayacaktır.