Brezilya'da öfke günden güne artıyor

euronews (Türkçe) 2014-05-28

Views 28

Dünya Kupası‘na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Brezilya’da öfke günden güne artıyor. Futbolla yatıp futbolla kalkan Brezilyalılar, meşin yuvarlağa oldukça kızgın. Giderek fakirleşen halk, futbolun kamu hizmetlerinin önüne geçmesini istemiyor. Bu nedenle 16 gün sonra yapılacak Dünya Kupası yaklaştıkça protestolar da artıyor. Protestolara her kesimden kişi hatta Amazonlar bile katılıyor.

Futbola olan düşkünlüğü ile tanınan halkın, en büyük zevkinden nasıl uzaklaştığını anlamak için duvar resimlerine bakmak da yeterli.
“Bence Dünya Kupası ülkenin bunu karşılayabileceği bir zamana ertelenmeli. Halk bu durumda iken kupaya trilyonlar harcamak çok yanlış.”

Gösterilerin yapıldığı duraklardan biri de Sao Paulo’da
Dünya Kupası‘nın açılış maçının oynanacağı ve 450 milyon Dolar’a mal olan Itaquera’daki stadyumdu.

Protestocular, geçen sene inşaası sırasında bir vincin devrilmesi sonucu 2 kişinin öldüğü stadyum yerine konut yapılmasını istiyor:
“Bu utanç verici bir durum. Stadyumun kendisi değil. Onun için harcanan para utanç verici. Bu bölgedeki insanlar başlarını sokacak yer bulamazken, sağlık ve eğitim sistemi neredeyse yok denecek kadar azken. Biz doktor bile bulamıyoruz. Fakat onlar eğitime ve sağlığa para yatırmak istemiyor.”

Zor koşullarda yaşayan Brezilyalıların sabrı, Dünya Kupası için 11 milyar Euro harcanacağının açıklanması
ile taştı. Kupa için 2007’lerde yüzde 80’lerde olan halk desteği şimdilerde yüzde 50’lerin altına düştü.

Ülkede ortalama aylık maaş 630 Euro. Ancak bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması için en az 1000 Euro kazanması gerekiyor. Fiyatlar da hızla yükseldi. 2007 yılında yüzde 3.6 olan enflasyon oranı 2013’te yüzde 6.5 seviyesine kadar çıktı. 12 Haziran’da başlayacak 2014 Dünya Kupası için Brezilya’ya 600 bine yakın turistin gelmesi bekleniyor. Fakat yine de kupanın Brezilyalılara maliyetini karşılamıyor.

Kısacası futbol ülkesi Brezilya’da halk artık top görmek istemiyor. Onların en büyük dilekleri ilk olarak eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin çözülmesi, sağlık gibi kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve konut sorununa bir çare bulunması.

Share This Video


Download

  
Report form