LATMOS-''KAYA RESİMLERİ ŞENLİĞİ''-NayilKabak

TC Nayil Kabak 2014-05-01

Views 233

LATMOS TARİH ÖNCESİ RESİMLERİ
1994 Yılında arkeolog DR.Anneliese PESCHLOW tarafından keşfedilen kaya resimleri M.Ö 6-5.binyıla tarihlenmekte olup,son yıllarda Anadolu Arkeolojisinin en önemli keşifleri arasındadır. Resim repertuarında ağırlıklı olarak yerleşik hayata geçişe bağlı olarak toplumsal değişimi yansıtan aile betimleri yer almaktadır.Akdeniz havzası’nda ve tüm Önasya’da bu resim sanatı örnekleri eşsizdir.Kaya resimlerinin konusu ve resim dili, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak savaş ve av sahnelerini değil; insan topluluğu , aile , erkek-kadın ilişkisi, anne ve çocuk ,düğün törenleri ve ilkbahar şenlikleri konularını işlemektedir.bu özelliğiyle de kaya resimleri içinde tek olma özelliğine sahiptir.
Şematik bir şekilde çizilen resimler başta aileyi,düğün törenlerini ve ilkbahar şenliklerini tasvir etmektedir.Savaş sahnesi ve av sahnesi olmayan resimlerde,genellikle birlikteliği temsil eden insanların ,ailenin resmi bulunmaktadır.Bu resimlerde barış, düğün törenleri ve şenlikler vardır.
Resimlerdeki betimlemelerden yola çıkarak, Karakaya Muhtarlığı EKODOSD işbirliğiyle her yıl geleneksel olarak ‘’KAYA RESİMLERİ ŞENLİĞİ’’ yapılmaktadır.
Kaya resimlerinin çoğunluğu ,Latmos'un kuzeyinde Aydın ili Söke ilçesine bağlı Karakaya,Köprüalan,Çavdar köyleri, Koçarlıya bağlı Bağarcık köyü Bafa gölü kıyısında Muğla ili Milas ilçesine bağlı Karahayıt, Gölyaka, Kapıkırı,Sakarkaya köylerine ait arazilerdedir.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve DR.Anneliese PESCHLOW tarafından ,doğa şartları ve kasıtlı insantahribatları nedeniyle bozulan resimlerin iyileştirilmesi için çalışmalar devam etmekte ve araştırmalar sürdürülmektedir. Kuşadası EKODOSD Derneği tarafından tanıtım ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır..

BEŞPARMAK DAĞLARI’INDA (LATMOS)TARİH ÖNCESİ KAYA RESİMLERİ
Güneyi Muğla, Kuzeyi Aaydın sınırları içinde kalan beşparmak Dağları(Latmos), yanı başında Bafa ve Azap Gölleriyle bütünleşen, Tarih Öncesi Dönemden günümüze kadar birçok uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Antik Dönem’deki adı latmos olan Beşparmak dağları’nın zirvesindeki Tekerlek dağda bulunan Prehistorik taş kültü( hava ve yağmur Tanrısı evi), dağın her yönünden görülen muhteşem siluetiyle ilgi çekmektedir.Dağın her tarafını kaplayan insanlığın izleri Neolitik Dönem’den, günümüze kadar uzandığı görülmektedir.Anadolu Hava Tanrısı’na ve yerel bir dağ Tanrısına birlikte tapınılmaktadır.
Beşparmak Dağlar’ındaki arkeolojik bulguların en önemlisi,batı Anadolu’da yüzyılın buluşu olarak adlandırılan prehistorik kaya resimleridir.
Dağın etrafı bir çember gibi saran resimlerden bugüne kadar 172 adet tesbit edilmiş ve her yıl buna yenilerinin eklendiği görülmektedir. Bu resimler şimdiye kadar tüm kaya resmi sanatı içinde ,konu ve üslup açısından benzersizliğini korumaya, şekil ve anlatım olarak dünyada tek olduğu bilinmektedir.''LATMOS''KÜLTÜR MİRASIMIZI KORUYALIM’’Grubumuz üyeleriniyle yalıkavaktan arkadaşlarımızla etkinliğe katıldık.
27-04-2014

Share This Video


Download

  
Report form