Monogràfic sobre el traspàs de la competència per organitzar consultes de l'Estat a la Generalitat. En realitat, el Parlament demanava el vistiplau del Congrés dels Diputats per celebrar un referèndum per la independència de Catalunya. Tres han estat els ponents, tots diputats del Parlament: Marta Rovira (ERC), Jordi Turull (CiU) i Joan Herrera (ICV-EUA). El resultat ha estat aclaparador: 299 diputats hi han votat en contra, 47 a favor, i hi ha hagut una abstenció.
Hi ha hagut interpretacions per a tots els gustos. Des de la pèrdua d'una oportunitat històrica fins que el procés continua. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut a través dels mitjans de comunicació. Des del Palau de la Generalitat, Mas ha reiterat que lluny de respirar una atmosfera de derrota, s'ha de mantenir la intensitat reivindicativa des dels paràmetres pacífics i democràtics.
De tot plegat n'han parlat els representants dels diaris més llegits de Catalunya. Per "El Punt Avui" hi ha assistit Xevi Xirgu; per "El Periódico", Joan Manuel Perdigó; per "La Vanguardia", Enric Sierra; per l'"Ara", Carles Capdevila, i per "El País", Lluís Bassets. Una de les tesis més referenciades ha estat la que vincula aquest debat amb un punt d'inflexió pel que fa al futur de l'estat de les autonomies. S'especula que a partir d'ara els grans partits espanyols es veuran obligats a replantejar-se una reforma constitucional a fons. El guant és a terra i la incògnita se centra en qui s'atrevirà a recollir-lo amb unes eleccions europees a tocar.