Malezya Hovayolları‘na ait kaybolan uçaktaki 239 yolcunun yakınları geçtiğimiz pazartesi acı gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı. 15 günlük dayanılmaz bir bekleyişin ardından Malezya Başbakanı, uçağın Hint Okyanusu’na düştüğünü ve kazadan kurtulan olmadığını açıkladı.
euronews:
Merhaba sayın Gérard Feldzer. Szi bu senaryoyu birkaç gün önce yine bu ekranda dile getirmiştiniz.
Bu hipoteziniz doğrulandı ama hala yanıtlanmamış birçok soru var. Bu sorulardan ilki enkaz parçalarının görüldüğü halde tespit edilememiş olması. Uçağa ait olduklarından nasıl emin olabiliriz?”
Gérard Feldzer:
“Hiçbir şeyden kesinlikle emin değiliz. Uçağın kaybolduğundan emin olsak bile neresi olduğunu bile bilmiyoruz. Bu hikayeyi anlayabilmek için bir iplikten tutup çekerek zamanda geriye gitmek lazım. Fakat bu ipin ucuna sahip değiliz. Bu beş saat boyunca neler yaşandığını bilmemek çok can sıkıcı. Bu durumda bir kaza olduğuna inanabilir, uçağın patlamanın ardından yok olduğunu düşünebiliriz. Evet ama böyle olsaydı patlama bölgesinde parçaları bulmamız gerekirdi. Ama bulunmadı. Ardından da uçağın batıya doğru bir rota tutturduğunun askeri radarlarca fark edildiği açıklandı. Peki bunu ne amaçla yaptı? acaba bir korsan saldırısı mı söz konusuydu? Böyle ise bu eylem neden dünyanın en boş yerinde yapıldı? Bu soruya yanıtımız yok. Hiçbir talepte de bulunulmadı. Bu tez de çürüdü. Belki de uçaktaki büyük bir arıza pilotun bir alarm göndermesini engelledi. Bu durumla daha önceden de karşılaşıldı. Bunun yaşanmış olması mümkün görünse de 5 saat boyunca sürmesi akıl alır gibi değil.”
euronews:
“Sizce olası en büyük hipotez hangisi?”
Gérard Feldzer:
“Ben şahsen uçakta büyük bir sorun yaşandığını ve pilotun bunu gidermeye çalıştığını düşünüyorum. bu bir patalama ya da yangın olabilir. Beni kuşkulandıran şey uçağın bu kadar uzun süre havada kalması. Bu yüzden de diğerlerinin önüne geçen bir tezim yok. Normalde bir tane olur ama diğer araştırmacılar gibi ben de tıkanmış durumdayım.”
euronews:
“Uçağın otomatik pilota geçirildiğinden söz ediliyor. Belirli bir anda uçak pilotları ve tüm yolcuların bilinçlerini kaybetmiş olmaları mümkün mü?”
Gérard Feldzer:
“Bu daha önce de görüldü. Bir Kıbrıs uçağında yavaş bir basınç düşüşü buna sebep oldu. Kapılardan biri yeterince iyi kapanmamış olması oksijenin azalmasına ve iki pilotun da bayılmasına yol açtı. Kumandada otomatik pilot dışında kimse yoktu. Yani imkansız bile yaşanabiliyor.”
euronews:
“Kaza hakkındaki bu gizemi ortadan kaldıracak kara kutuların bulunması için bölgeye birçok araç gönderildi. Sizce bu kutuları bulunma şansı var mı?”
Gérard Feldzer:
Onları bulmak oldukça zor. Çünkü bulunmaları için kayboldukları bölgenin çok daralması gerekli. Şu anda bu bölge Fransa’nın dört katı kadar. Bu yüzden çok zor. Bu kutuların 15 gün daha yayacağı sinyali alabilmek için sonarların kutuların neredeyse tam üzerinden geçmesi gerekli. Bu nasıl yapılabilir? Umutsuzluğa kapılmamak gerekli. Bazı edepsizler konu hakkında çok bir şey bilinmemesi herkesin işine gelir dese de, kutuları bulmak yine de çok önemli.”
euronews:
Birkaç gün önce bilgi akışının önündeki askeri stratejilerden bahsetmiştiniz. Gerçekten de askeri radarların uçağı gördükleri anormal bir durumun yaşandığını fark ettikleri ortaya çıktı. Maelzya hava savunmasının olaya müdahalede bulunmamaıs nasıl mümkün olabilir?
Gérard Feldzer:
Gerçekten de askeri hava savunma stratejilerinin sorgulanması gerekiyor. Eğer bir uçak bilinmeyen bir rotada ilerliyorsa bu durumun netliğe kavuşturulması ngerekir. yani bu duruma bir isim verilmesi ya da ‘‘uçağın giydirilmesi’. Uçağın pozisyonu belirlenir belirlenmez savaş uçakları gönderilir. Oysa burada hiçbir şey yapılmamış. 11 Eylül’e benzer küçük ya da büyük bir saldırı denenmiş olabilir. Bilmiyoruz. Ama bu noktada da bir sorun olduğu kesin.”